Tento zákusok je jednoducho zázračný. Jeho kúzlo spočíva v tom, že do rúry vložíte jedno jednoduché cesto a vyberiete zákusok s tromi rôznymi vrstvami.
Potrebujeme:
Plech 30 x 40 cm
250 g masla
250 g polohrubej múky
1 l mlieka
10 vajec
250 g cukru krupice
2 lyžičky vanilkovej arómy
Štipku soli
Postup:
Aby sa koláčik správne vydaril, je nutné dodržať presný postup a aj teplota prísad je veľmi dôležitá. Maslo dáme pred prípravou rozpustiť, ale musí byť vychladené, keď s ním pracujeme, rovnako dobre vychladené musí byť aj mlieko. Je dobré, ak sú žĺtky izbovej teploty a bielky naopak vychladené.
Žĺtky spolu s cukrom ušľaháme do peny. Hmota by mala zdvojnásobiť svoj objem. Postupne pridávame rozpustené maslo, mlieko a vanilkovú arómu. Za stáleho šľahania do zmesi vmiešame aj múku. Z bielkov a soli ušľaháme tuhý sneh a postupne ho ručne vmiešame do žĺtkovej hmoty.
Cesto má tekutú konzistenciu. Teraz už stačí len vyliať ho na plech, ktorý sme si predtým vymastili a vysypali múkou. Cesto vložíme do vyhriatej rúry na 175 stupňov a pečieme asi 40 minút. Zákusok je pripravený, keď je na vrchu zlatistý (môžu sa objaviť aj praskliny). Nebojte sa, ak sa vám stredná časť zdá tekutá, zákusok počas chladnutia zhustne a bude presne taký, ako má byť.
Keď zákusok vychladne, vložíme do chladničky a podávame dobre vychladený.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: ketkes