plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ilonkine čarovné rezy: Výborný koláčik s dvomi druhmi cesta a mliečnym krémom!

Perfektný koláčiky od tety Ilonky, ktorý pokojne zastúpi aj tortu. Je z dvoch druhov cesta a výborného mliečneho krému. Zvládnete ho pripraviť ľavou-zadnou! :-)

Potrebujeme:

1 cesto:

200 g hladkej múky

50 g masla

50 g práškového cukru

1 vajce

1 lžičku medu

1 lyžicu kakaa

1 lyžičku jedlej sódy

2. cesto:

5 vajec

5 lyžíc kr. cukru

5 lyžíc hladkej múky

1 lyžičku prášku do pečiva

Krém:

400 ml mlieka

80 g krupce

1 bal. vanilkového cukru

200 g masla

150 g práškového cukru

Šťavu z jedného citróna

Na vrch:

Trochu mlieka

Trochu rumu alebo rumovej arómy

Na posypanie:

Kakao

Postup:

Všetky prísady na prvé cesto spojíme a vymiešame hutnejšie cesto. Rozdelíme ho na dve časti, laždú rozvaľkáme a upečieme na papieri na pečenie. Oba pláty pečieme na pelchu s rozmermi 39×22 cm. Pečieme pri tepltoe 200 stupňov asi 8 minút a necháme vyhcladnúť.

Teraz si pripravíme druhé cesto. 5 vajec rozdelíme na bielky a dĺžky. 5 bielkov ušľaháme s 5 lyžicami cukru na sneh. Do snehu jeden po druhom všľaháme žĺtky a nakoniec primiešame aj múku zmiešanú s práškom do pečiva. Sypké prísady však do hmoty vmiešame vareškou aelbo cukrárskym jazykom, nie šľahačom. Zmes navrstvíme rozvnomerne na plech vyslatný papierom na pečenie (39×22 cm). Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25-30 cm. Cesto otestujeme pomocou špáradla.

Mlieko s krupicou a vanilkovým cukrom preložíme na plameň a varíme, kým mlieko nezhustne. Potom zmes zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom, citrónovou šťavou a následne po lyžičkách vmiešame do vychladnutej krupicovej hmoty.

Každý plát cesta potrieme trochou mlieka s kvapkou rumu, alebo rumovou arómou.

Na prvý plát tmavého cesta navrstvíme tretinu krému. Pokračujeme mäkkým cestom, ďalšou časťou krému a posledným tmavým cestom. Nakoniec prikryjeme tmavým cestom a potrieme zvyškom krupicového krému. Posypeme kakaom a dáme vychladiť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: receptkiraly

Najlepšie recepty na dnes