Keď zistíte, čo dokážu tieto kvietky s vysokým tlakom a unavenou pečeňou, budete si ich všímať omnoho viac!

319

Práve teraz kvitne v mnohých slovenských záhradách. Nenáročná rasltlinka s krásnymi kvietkami nám dokáže nielen spríjemníť letné mesiace, ale je ohromný aj pre zdravie. Dokáže úžasné veci a mnohí vôbec nevedia, že si z neho len stačí urobiť obyčajný čaj. 

Foto: pixabay

V našich končinách sa ibištek používa najmä k liečbe horných dýchacích ciest, k zmierneniu tráviacich ťažkostí a problémov so zápchou i na podporu obehového systému. Obzvlášť príjemná je jeho kombinácia s medovkou na zažehnanie problémov so zaspávaním. Pre zdravie je najlepší Ibištek jedlý, Sudánsky alebo Ružový ibištek. Každopádne platí, že Ibištek je nielen krásny ale aj zdraviu prospešný.

Ibištek pôsobí ako diuretikum, ktorý čerpá sodík z krvného riečiska, čím napomáha znížiť tlak. Ibištek je prírodná forma, ktorá má podobné účinky ako skupina farmaceutických liečiv používaných na liečbu vysokého krvného tlaku. Pitím čaju z ibišteka sa teda vyhnete zbytočnému užívaniu liekov z lekárne. Látky, ktoré majú tieto účinky, fungujú tak, že napomáhajú systematicky regulovať krvný tlak a rovnováhu tekutín. Rovnako pomáha aj rýchlej regenrácií pečeňe.

Ibištek účinky na zdravie

  • Podporuje obranyschopnosť
  • Účinný proti vysokému krvnému tlaku
  • Prečisťuje a podporuje funkciu obličiek
  • Udržiava zdravé srdce a cievy
  • Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Znižuje vysoký cholesterol v krvi
  • Prečisťuje cievy
  • Detoxikačný účinok
  • Antiseptické účinky (proti zápalové)
  • Antibiotické účinky
  • Pomáha pri chorobách pečene
  • Pomáha pri menopauze a bolestivej menštruácii

Kde rastie Ibištek a aké časti sa zbierajú

Ibištek je nenáročná rastlina. Dá sa pestovať na celom Slovensku (do 400 m.n.m). Čím teplejšie podnebie, tým vyšší a rýchlejší vzrast. Bežne dorastá do výšky 2 metrov. Majú radi slnko a teplo, mrazy znášajú zle. Ibištekový čaj sa pripravuje z kvetov.

Foto: pixabay

Čaj z ibišteka pre zdravé srdce, pečeň a cievy

Čaj z Ibišteka sudánskeho – do dvoch deci vriacej vody pridajte 1 ČL čaju a nechať do 10 minút lúhovať. Piť čerstvo uvarený.

Foto: pixabay

Čaj z Ibišteka ružového – do dva a pol deci vriacej vody pridajte 1 ČL sypaného čaju a nechajte lúhovať 8-10 minút. Piť teplý a čerstvý.

Zdroj titulnej foto: pixabay

Témy:


Pridajte svoj komentár