Náš recept na paradajkový pretlak vás určite prekvapí svojou jednoduchosťou.
Rýchla a príprava – žiadne dlhé hodiny varenia.
Vynikajúci recept na lahodný domáci paradajkový pretlak z youtube kanála Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny.
Potrebujeme:
3 kg paradajok
Postup:
Na pretlak musíme použiť prezreté paradajky.
Dosiahneme to tak, že ich na 2-3 dni vložíme do nádoby.
A jednoducho prikryjeme dekou.
Paradajky umyjeme.
Odstránime stonku, nakrájame na kocky.
Vložíme do hrnca.
Hrniec preložíme na sporák.
Miešame cca 5 minút, kým paradajky nepustia šťavu.
Hrniec prekryjeme pokrievkou.
Za občasného premiešania necháme variť 40 minút.
Potom zmes necháme vychladnúť 20-30 minút.
Zmes rozšľaháme ponorným mixérom.
Pretlak prepasírujeme cez sitko do čistého hrnca.
Šupky, ktoré nám ostanú, nevyhadzujeme (!).
Môžeme ich vysušiť a použiť ako dochucovadlo.
Do samostatnej nádoby vložíme sitko a prekryjeme gázou.
Do sitka prelejeme pretlak a necháme precediť (nemiešame!).
Precedenú šťavu z pretlaku nevylievame, môžeme ju vypiť, prípadne pripraviť polievku.
Tiež sa dá použiť napríklad do rôznych omáčok.
Pretlak vložíme na noc do chladničky.
Po vybratí z chladničky pridáme pretlak do panvice.
Varíme 10 minút, aby sme dosiahli hustejšiu konzistenciu.
Potom pretlak vložíme do pohára a polejeme olejom, aby nevznikla pleseň.
Pohár uzavrieme viečkom a vložíme do chladničky.
Do hrnca vložíme na dno utierku a pridáme vodu rovnakej teploty ako pretlak.
Vložíme zvyšné poháre, počkáme, kým zovrie voda.
Potom necháme 10 minút sterilizovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: