plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáci paradajkový pretlak: Hustá konzistencia, vyrobené zo 100% paradajok!

Náš recept na paradajkový pretlak vás určite prekvapí svojou jednoduchosťou.

Rýchla a príprava – žiadne dlhé hodiny varenia.

 

 

Vynikajúci recept na lahodný domáci paradajkový pretlak z youtube kanála Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny.

Potrebujeme:

3 kg paradajok

 

 

Postup:

Na pretlak musíme použiť prezreté paradajky.

Dosiahneme to tak, že ich na 2-3 dni vložíme do nádoby.

A jednoducho prikryjeme dekou.

 

 

Paradajky umyjeme.

Odstránime stonku, nakrájame na kocky.

Vložíme do hrnca.

 

 

Hrniec preložíme na sporák.

Miešame cca 5 minút, kým paradajky nepustia šťavu.

 

 

Hrniec prekryjeme pokrievkou.

Za občasného premiešania necháme variť 40 minút.

Potom zmes necháme vychladnúť 20-30 minút.

 

 

Zmes rozšľaháme ponorným mixérom.

Pretlak prepasírujeme cez sitko do čistého hrnca.

 

 

Šupky, ktoré nám ostanú, nevyhadzujeme (!).

Môžeme ich vysušiť a použiť ako dochucovadlo.

Do samostatnej nádoby vložíme sitko a prekryjeme gázou.

 

 

Do sitka prelejeme pretlak a necháme precediť (nemiešame!).

Precedenú šťavu z pretlaku nevylievame, môžeme ju vypiť, prípadne pripraviť polievku.

Tiež sa dá použiť napríklad do rôznych omáčok.

 

 

Pretlak vložíme na noc do chladničky.

Po vybratí z chladničky pridáme pretlak do panvice.

Varíme 10 minút, aby sme dosiahli hustejšiu konzistenciu.

 

 

Potom pretlak vložíme do pohára a polejeme olejom, aby nevznikla pleseň.

Pohár uzavrieme viečkom a vložíme do chladničky.

 

 

Do hrnca vložíme na dno utierku a pridáme vodu rovnakej teploty ako pretlak.

Vložíme zvyšné poháre, počkáme, kým zovrie voda.

Potom necháme 10 minút sterilizovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes