zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

NECHYTÁ sa na ňu ani najdrahší olivový olej: Lacný zázrak našich babičiek vylieči boľavé kĺby, angínu aj virózy!

Husacia masť je výbornou surovinou nielen v kuchyni.

Skvelá je aj pri liečbe prechladnutia alebo bolesti kĺbov.

V minulosti boli výhody husacej masti známe a oceňované, dnes od takýchto produktov odvraciame zrak a považujeme ich za nezdravé.

 

 

Ako uvádza portál pysznosci, husacia masť si získava čoraz viac priaznivcov, čo je pochopiteľné vzhľadom na jej kulinárske a zdravotné benefity.

Husacie mäso je bohaté na bielkoviny, železo a vitamíny B, A a E.

Čo však robiť s tukom, ktorý je v husi zastúpený v dosť veľkom množstve?

Objavme kulinárske a nutričné ​​výhody husacej masti.

Husacia masť – výhody pre zdravie

 

 

Husacia masť má mnoho pozitívnych vlastností.

Jeho zloženie je zdraviu prospešnejšie ako u bravčového tuku, pretože obsahuje viac mono- a polynenasýtených mastných kyselín ako nasýtených mastných kyselín.

Významnú časť husacej masti tvorí kyselina olejová, ktorá je tiež súčasťou olivového oleja.

Husacia masť sa po stáročia používa ako liečivý prostriedok na vnútorné aj vonkajšie použitie.

Naše staré mamy miešali husaciu masť s ricínovým olejom a touto zmesou potierali hrudník, chrbticu a kĺby (husacia masť má hrejivý účinok).

 

Foto: tjn

 

Proti prechladnutiu sa zase pilo horúce mlieko s medom a husacou masťou.

Tradične husacia masť škvarená spolu s jablkami a majoránom mala dodať energiu a zlepšiť pohodu.

Použitie husacej masti v kuchyni

Dá sa na nej vyprážať?

Husacia masť má tiež kulinárske využitie.

Husacia masť má nízky bod topenia, ktorý sa pohybuje od 25 do 40 °C a vysoký bod dymivosti, ktorý je okolo 220 stupňov C.

Preto je ceneným tukom na vyprážanie a dusenie.

 

 

Môžete vyprážať s použitím malého množstva tuku (tzv. plytké vyprážanie) alebo jedlo úplne ponoriť do tuku (tzv. fritovanie).

Vyprážanie prebieha pri teplote nad 100 °C (zvyčajne okolo 150-200 °C).

Bod zadymenia je teplota, pri ktorej sa zohriaty tuk začína rozkladať na glycerol a voľné mastné kyseliny a stráca všetky nutričné ​​vlastnosti.

Potom vzniká akroleín, ktorý sa uvoľňuje vo forme štipľavého dymu, čo znižuje chuť pokrmu.

Akroleín sa považuje za karcinogén.

 

 

V prípade husacej masti je moment rozpadu dosť vzdialený, čo z nej robí jeden z najzdravších tukov na vyprážanie.

Vo francúzskej kuchyni sa husacia masť používa na konfitovanie, teda pomalé varenie mäsa v husacej masti pri teplote neprevyšujúcej 100 °C.

Názov konfitovaný pochádza z francúzskeho slova confit, čo znamená konzervovanie.

Bravčová masť a jej účinky na zdravie

 

 

Naši starí rodičia konzumovali omnoho viac bravčovej masti ako my a pritom ich netrápilo množstvo z chorôb a zdravotných problémov, ktoré kvária dnešných ľudí.

Tento bravčový tuk totiž sám o sebe nie je vôbec zdraviu škodlivý, práve naopak.

Samozrejme, je potrebné konzumovať ju v zdravej miere, ale možno budete sami prekvapení, aké výhody pre vás bude táto mastná pochúťka mať.

Rovnako, ako husacia masť, aj bravčová masť má omnoho vyšší stupeň zadymenia, ako rastlinné tuky, alebo maslo.

 

 

To znamená, že sa tak rýchlo neprepaľuje a nevznikajú v nej zdraviu škodlivé a karcinogénne látky tak rýchlo, ako keď pripravujete jedlo na inom tuku.

Okrem toho je tu však jeden účinok, o ktorom by mal vedieť každý – dokáže liečiť bez toho, aby ste ju jedli.

Bravčová masť je totižto zázrak pre zdravú pokožku – na rozdiel od drahých krémov z obchodu prestupuje až do hlbších vrstiev pokožky, kde dokáže skutočne liečiť a pomáhať.

Zázrak na mnohé choroby!

 

 

Bravčová masť obsahuje kyseliny, ktoré dokážu liečivú látku zakonzervovať a poslať priamo do hlbších častí pokožky.

Podľa toho, aké bylinky použijete, lieči napríklad ekzémy, zápaly, pomáha pri hojení jaziev, kŕčových žilách a vďaka kolagénu krásne vypína pleť a bojuje proti vráskam.

Pri bronchitíde

Kapustný list trochu pobúchajte tĺčikom na mäso, potrite hruď masťou a priložte kapustný list.

 

Pri horúčke, bolesti v hrudníku a zapálených prieduškách

Do masti nalejte domácu pálenku, dobre vymiešajte, natrite na hruď.

Potom je potrebné priložiť kapustový list, následne priložiť nejakú nahriatu utierku a dobre „zababušiť“.

Pri angíne

 

 

Slaninu/len bielu/stačí nakrájať na tenulinké plátky, poprášiť sladkou mletou paprikou, opatrne položiť na boľavé hrdlo, zaviazať a ak sa dá, tak nechať cez noc pôsobiť.

Boľavé hrdlo

Pri kašli a boľavom hrdle sa prikladá masť a gáza na boľavé hrdlo a necháva sa nejaký čas pôsobiť.

 

 

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie tipy pre zdravie