Pestuje sa dlhšie ako 2000 rokov a je to hotový poklad pre zdravie: Znižuje riziko srdcového infarktu a posilňuje zrak!

Pochádza z Číny a pestuje sa už viac ako 2000 rokov pre svoje chutné ovocie a okrasné stromy.

Darí sa mu aj tu v južnej Európe a existuje niekoľko odrôd.  

Plody sú výraznej oranžovej farby a po dozretí majú sladkú medovú chuť.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ak ste správne identifikovali hurmikaki (Diospyros kaki), prečítajte si viac o jeho blahodarných účinkoch vďaka informáciám z YouTube kanála Lekovite Biljke. 

Má rovnaký tvar ako paradajka, no často sa prirovnáva k jablku.

Chuť zrelého ovocia je ťažko opísateľná, no je veľmi príjemná. 

Treba však mať na pamäti, že ovocie sa nekonzumuje hneď po zbere, kedy je ešte tvrdé. 

 

 

Mali by ste ho nechať stáť niekoľko dní alebo týždňov, aby zmäklo. 

Keď dostatočne zmäkne, ovocie získa tmavšiu oranžovú alebo až červenkastú farbu. 

 

 

Vtedy sa stáva šťavnatým, dostatočne sladkým a chutným. 

Šupa sa zvyčajne neje, hoci je jedlá.

Ovocie si najskôr dôkladne umyte, potom rozrežte na polovicu a lyžicou vyberte dužinu, ktorá je ako želé. 

Ďalším spôsobom je jednoducho ovocie ošúpať, ako keď šúpete jablko.

 

 

Potom nakrájajte na kúsky a zjedzte.

Hurmikaki je naozaj cenné ovocie. 

Má pôsobivý nutričný profil, je plné vitamínov a minerálov.

Má málo kalórií a veľa vlákniny, preto je mimoriadne vhodné pri redukčnej diéte.

 

 

Len jeden plod obsahuje viac ako polovicu dennej dávky vitamínu A. 

Je dobrým zdrojom vitamínu C, E, K a B.

Čo sa týka minerálov, je bohaté na draslík, horčík, mangán a fosfor. 

 

 

Je tiež vynikajúcim zdrojom silných antioxidantov ako sú karotenoidy a flavonoidy, takže jeho konzumácia znižuje riziko mnohých chorôb.

Môže byť prospešné pre zdravie srdca, na zníženie cholesterolu, aj vysokého krvného tlaku. 

Predpokladá sa, že konzumácia tohto ovocia môže znížiť pravdepodobnosť cukrovky 2. typu. 

 

 

Hurmikaki obsahuje aj luteín a zeaxantín, ktoré znižujú riziko očných ochorení. 

Zdravý zrak podporuje aj prítomný vitamín A.

Toto ovocie má pozitívny vplyv aj na zmiernenie rôznych zápalov v tele. 

Listy hurmikaki sa používajú na prípravu čaju.

 

 

 

Zbierajú sa v júni ešte predtým, ako sa energia stromu presmeruje do rastu ovocia.

Obsahujú vitamín C, flavonoidy, horčík, vápnik, fosfor a mangán.

Čaj môže pomôcť pri cukrovke 2. typu, artérioskleróze, vysokom krvnom tlaku a pri zápaloch. 

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu.

Veľa zdravia!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn