plny-hrniec_transparent_negativ.png

RAČIANSKA hubová omáčka, ktorá nemá konkurenciu: Chutí presne ako od babičky, tromfne aj mäso!

Túto omáčku voláme Račianksa, pretože ju roky-rokúce robila moja starká z Rača. 

Túto omáčku voláme Račianksa, pretože ju roky-rokúce robila moja starká z Rača.

Spomínala, že recept pochádza originálne z čiech, kde ho získala v jednej z tradičných hostincov.

Je ale celkom jedno, ako ju nazvete, hlavné je, že chutí fantasticky.

Na omáčku:

600 g huby

2 lyžice maslo

1 cibuľa

1 lyžica hladká múka

soľ

mleté čierne korenie

250 ml smotana na šľahanie

1 citrón (šťava)

Na hrnčekovú knedľu:

2 vajcia

200 g polohrubej múky

250 ml mlieka

2 rožky

soľ

masť či maslo na vymastenie hrnčekov

Postup:

Huby očistíme a nakrájame na menšie plátky.

Opečieme na masle.

K hubám primiešame nadrobno nasekanú cibuľku.

Všetko spolu restujeme.

Keď cibuľa zmäkne všetko poprášime múkou.

Chvíľku pražíme a prilejeme vodu (250 ml).

Osolíme, okoreníme a všetko spolu zakryté podusíme zhruba 20 minút.

Nakoniec do omáčky primiešame smotanu, citrónovú šťavu a ešte chvíľku povaríme.

Odstavíme.

Ozdobíme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Na knedle:

Do misy dáme preosiatu múku a soľ.

Mlieko vyšľaháme so žĺtkami a pomaly prilievame do misy.

Vypracujeme riedke cesto, do ktorého vmiešame rožky nakrájané na kocky.

Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do cesta.

Nachystáme si 3-4 hnečky (300ml a viac), vymažeme je masťou si maslom a vysypeme hrubou múkou.

Hrnčeky naplníme maximálne do dvoch tretín.

Hrnčeky umiestnime do vriaceho vodného kúpeľa, tak aby im hladina siahala maximálne do polovice.

Podľa veľkosti hrnčekov varíme 25 – 40 minút.

Knedle naskočí, Neľakajte sa krásne čiapky na hrnčeku – ono to neutečie.

Po uvarení vyberieme hrnčeky z kúpeľa, necháme zľahka vychladnúť a knedle vyklopíme.

Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes