Zásoby hrozna budú v zime hotovým pokladom: Vychutnajte si ho aj mimo sezóny a úplne BEZ KONZERVANTOV!

V tomto období sú pulty obchodov a trhovísk plné hrozna a dozrieva aj v našich záhradách.

Ak ho pestujete aj vy, možno by ste si radi z úrody odložili na zimu.

Ceny hrozna sa mimo sezóny šplhajú poriadne vysoko, takže mať vlastné zásoby je na nezaplatenie.

 

 

...

Urobte radosť sebe, aj rodine a naložte si hrozno do pohárov podľa tohto receptu z youtube kanála Moja kuchyňa Tanja.

Potrebujeme:

2 kg hrozna

1 citrón

2 PL kryštálového cukru na každý pohár

Postup:

Hrozno si umyjeme a citrón si očistíme pomocou roztoku sódy bikarbóny (voda + 1 ČL sódy bikarbóny).

 

 

Citrón necháme stáť v roztoku 15 minút.

Medzitým si oddelíme guľôčky hrozna od strapcov.

Hrozno ešte raz umyjeme a citrón si opláchneme pod tečúcou vodou.

 

 

Citrón si následne nakrájame na polovičné kolieska.

 

 

Zaváraninové poháre sterilizujeme 30 minút v rúre pri teplote 100 °C. 

prípadne môžete zvoliť rýchlejšiu sterilizáciu v mikorvlnke.

 

 

Hrozno teraz navrstvíme do polovice pohárov.

Vložíme polovičné plátky citróna a potom doplníme pohár hroznom až po vrch. 

Takto naplníme všetky pripravené poháre.

 

 

Do každého pohára nasypeme 2 lyžice cukru.

A zalejeme vodou až po horný okraj pohára.

 

 

Poháre uzavrieme viečkami.

Teraz ich budeme v hrnci zavárať.

Na dno hrnca si položíme bavlnenú utierku, poháre vložíme do hrnca a zalejeme vodou až po spodný okraj viečok.

Hrniec dáme na sporák, vodu necháme zovrieť, potom znížime teplotu.

Sterizujeme 30 minút. 

 

 

Poháre necháme postupne vychladnúť vo vode.

Potom ich skladujeme na tmavom chladnom mieste.

Celý postup nájdete v priloženom videu.

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay