Neskutočne chutné hrozienkové pečivo – mäkučké a nadýchané: Za takéto raňajky vás bude rodina nosiť na rukách!

Karanténa má aj svoje výhody. Napríklad si môžete v strede týždňa dopriať dostatok času na raňajky a vychutnať si takéto luxusné sladké domáce pečivo.

Karanténa má aj svoje výhody. Napríklad si môžete v strede týždňa dopriať dostatok času na raňajky a vychutnať si takéto luxusné sladké domáce pečivo.

Potrebujeme:

300 ml teplého mlieka 37  °C

1 ČL sušeného droždia

70 ml rastlinného oleja

100 g kryštálového cukru

2 bielka

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 ČL vanilkového cukru

650 – 700 g hladkej múky

1 ČL soli

Na plnku

150 g masla

hrozienka, sušené ovocie

2 vaječné žĺtky

sirup, alebo med

Postup:

Teplé mlieko si nalejeme do hlbokej misy, pridáme sušené droždie, olej, cukor a všetko vyšľaháme metličkou. Pridáme bielky, vanilkový cukor a znovu vyšľaháme. Preosejeme si múku so soľou a pridáme k zmesi.  Rukami vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme potravinárskou fóliou, bavlnenou utierkou a necháme 40-50 minút odpočívať na teplom mieste.

Po uplynutí tejto doby si preložíme cesto na pracovnú dosku a vypracujeme. Cesto si rozdelíme na 8 približne rovnakých častí a vyformujeme guľôčky. Jednu guľôčku si rozvaľkáme a ostatné zatiaľ prikryjeme fóliou.

Na vyvaľkané cesto natrieme zmäknuté maslo. Rovnomerne navrstvíme hrozienka a ďalšie sušené ovocie. Cesto zrolujeme ako palacinku. Rozrežeme pozdĺžne, ale nie až do konca. Obe časti spletieme a stočíme do slimáka.

Podľa rovnakého postupu spracujeme všetky cestové guľôčky. Plech si vystelieme papierom na pečenie a pletence poukladáme trošku ďalej od seba, pretože v rúre sa nafúknu. Žĺtky si vyšľaháme s 2 PL mlieka a potrieme každý pletenec.

Pečieme v rozohriatej rúre pri 190 – 200 °C asi 20 – 25 minút. Hotové pletence môžeme potrieť medom, alebo javorovým sirupom. Hotovo. Prajeme dobrú chuť!