plny-hrniec_transparent_negativ.png

Hrnčekový GRANKO koláč s mascarpone: Najlepší rýchly koláčik, aký som kedy piekla!

Tento koláčik mi poslala sestra cez sociálnu sieť a hneď som vedela, že ho musím skúsiť.

Teraz ho pripravujem skoro každý týždeň a všetkým veľmi chutí.

 

 

Určite odporúčam každému vyskúšať tento recept.

Poznámka:

Na meranie surovín som používala klasický hrnček s objemom 250 ml.

Potrebujeme:

Cesto:

5 vajec

1 hrnček granko

1 hrnček hladká múka

1 balíček vanilkový cukor

1 balíček prášok do pečiva

1/2 hrnček olej

Krém:

 

 

250-300 g Mascarpone (ak nemáte, môžete nahradiť jemným tvarohom)

200 ml 33% smotana na šľahanie

Poleva:

Smotana na šľahanie

Horká alebo várová čokoláda

marhuľový džem

instantná káva

Postup:

Najskôr si vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny.

 

 

Pridáme olej a chvíľku premiešame.

Pridáme granko a miešame kým sa úplne nerozpustí.

Nakoniec do cesta pridáme hladkú múku a prášok do pečiva.

Už len zľahka premiešame vareškou.

Pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 20 -25 minút (treba sledovať, každá rúra pečie inak).

Upečený koláč polejeme pripravenou instantnou kávou.

Následne potrieme džemom.

Ja som dávala náš domáci marhuľový, ale používam aj višňový.

Je lepšie zvoliť menej sladký džem.

 

 

Koláčik necháme vychladnúť.

Zatiaľ si vymiešame v miske mascarpone a smotanu na šľahanie (200ml).

Nemiešame dlho, aby sa krém nezrazil.

Nemusíte pridávať žiadny cukor, korpus je dosť sladký.

 

 

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a postupne pridávame smotanu na šľahanie (približne 100ml).

Na vychladnutý korpus rozotrieme mascarpone a všetko prelejeme rozpustenou čokoládou. H

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes