Vynikajúci koláč s vôňou kávy a vynikajúcou chuťou. Odporúčam ho každému, kto má rád rýchle a veľmi chutné dezerty!
Postup:
1 hrnček múka polohrubá
1 bal. prášok do pečiva
1 ks cukor vanilkový
1 hrnček cukor kryštálový
1 hrnček (mleté) orechy
1/2 hrnčeka kakao (môžete dať aj menej, koláč bude vo výsledku svetlejší)
1 lyžica instantnej kávy
1 PL škorica mletá
4 ks vajcia
1 hrnček jogurt biely
1/2 hrnčeka olej
2 PL rum
Čokoládová poleva:
200 g čokoláda mliečna
150 ml smotana na šľahanie
Postup:
1 hrnček = 250 ml. Všetky sypké suroviny na cesto dáme do misky a premiešame. V druhej miske zmiešame všetky tekuté suroviny.
Do tekutej zmesi postupne pridávame sypké suroviny. Miešame vareškou, nie mixérom.
Cesto vylejeme na plech (30×25 cm) vystlaný papierom na pečenie.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 175 °C 20 minút. Pozor, aby ste cesto nepiekli príliš dlho, malo by ostať vláčne.
Koláč môžete po upečení len poprášiť xukrom, ja odporúčam túto čokoládovú polevu: Smotanu vlejeme do kastrólika a necháme zohriať, nesmie vrieť. Vložíme mliečnu čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí. Samozrejme, môžte použiť aj horkú čokoládu, nám chutí viac s mliečnou.
Polevu nalejeme na upečený koláčik a necháme stuhnúť.
Môžte ozdobiť mletými orechmi, kúskami vlašských orechov či mandlí. Hrnčekový koláč (fotorecept) – obrázok 6