Možno to znie neuveriteľne, no po tomto chlebíku sa zapráši skôr, ako po mäsku alebo polievky s ktorou ho podávam. Nepotrebujete domácu pekáreň, ani žiadne špeciálne zručnosti. Tento chlebík upečiete jednoducho, rýchlo a predovšetkým bez námahy!
Potrebujeme:
2 šálku polohrubej múky
1 šálku žitnej múky
1 šálku žitnej chlebovej múky
2 šálky studenej vody
1 lyžičku celej rasce
2 lyžičky soli
1 lyžičku octu
½ lyžičky sušeného droždia
Na odmeranie surovín používate vždy hrnček s rovnakým objemom!
Potrebujeme:
V samostatnej miske zmiešame suché prísady a dôkladne premiešame. Pridáme vodu, ocot a premiešame vareškou. Vznikne nám riedke cesto. Cesto posypeme múkou, prikryjeme a necháme cez noc kysnúť (ideálne by malo cesto kysnúť 12-15 hodín).
Vykysnuté cesto premiešame, opäť posypeme múkou a necháme ešte 30 minút odstáť. Zatiaľ si pripravíme rúru a kastról v ktorom budeme chlieb piecť.
Rúru nastavíme na 230 stupňov a vložíme do nej vyšší hrniec (priemer približne 23 cm). Horúci hrniec z rúry vyberieme a vyklopíme doň cesto (pomocou stierky alebo varešky). Hrniec nie je potrebné mastiť ani vystielať papierom.
Hrniec prikryjeme pokrievkou a vložíme do vyhriatej rúry. Chlebík pečieme 30 minút prikrytý pokrievkou. Potom teplotu znížime na 210 stupňov, odstránime pokrievku a pečieme ešte približne 20 – 30 minút.
Upečený chlieb jednoducho vyklopíme z hrnca – ide to jednoducho, chlebík sa neprichytí.