BLESKOVÉ hrnčekové žemle upečené za 18 minút: Hotové sú raz-dva, majú jemnú maslovú chuť a stíhate ich upiecť aj na večeru!

Na sociálnych sieťach čitatelia zdieľali tento jednoduchý, ale obľúbený recept pod názvom Bleskové žemle. Stojí za to upiecť ich doma, dokonca aj na večeru. Cesto pripravené veľmi jednoducho a pečieme ich 18 minút.

Potrebujeme:

50 dkg hladkej múky (to sú asi 4 hrnčeky)

1 hrnček vlažného mlieka (prípadne podľa potreby)

1 polievková lyžica kryštálového cukru

2 malé balenia suchého droždia (2 * 7 gramov)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 vajce

5 dkg rozpusteného masla (pol kocky) alebo Rama

2 lyžičky soli

plus vajce rozšľahané na potieranie

Postup:

Vajcia rozšľaháme v miske (používam šľahač).

Do masla alebo margarínu pridáme cukor, soľ a predhriate mlieko.

Poriadne prešľaháme, trochu speníme 2 – 3 minúty.

Múku s droždím potom preosejeme, pridáme do cesta a hnetieme 10 minút (nástavce na hnetenie cesta).

Cesto necháme kysnúť 20 – 30 minút.

Hotové cesto rozdelím na 8 častí a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Vrch potriem celým rozšľahaným vajcom a môže sa ísť do studenej rúry!

Žemle sú pripravené za 18 minút pri funkcii ventilátor a teplote 200 stupňov.

Prajeme vám dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay