Na sociálnych sieťach čitatelia zdieľali tento jednoduchý, ale obľúbený recept pod názvom Bleskové žemle. Stojí za to upiecť ich doma, dokonca aj na večeru. Cesto pripravené veľmi jednoducho a pečieme ich 18 minút.
Potrebujeme:
50 dkg hladkej múky (to sú asi 4 hrnčeky)
1 hrnček vlažného mlieka (prípadne podľa potreby)
1 polievková lyžica kryštálového cukru
2 malé balenia suchého droždia (2 * 7 gramov)
1 vajce
5 dkg rozpusteného masla (pol kocky) alebo Rama
2 lyžičky soli
plus vajce rozšľahané na potieranie
Postup:
Vajcia rozšľaháme v miske (používam šľahač).
Do masla alebo margarínu pridáme cukor, soľ a predhriate mlieko.
Poriadne prešľaháme, trochu speníme 2 – 3 minúty.
Múku s droždím potom preosejeme, pridáme do cesta a hnetieme 10 minút (nástavce na hnetenie cesta).
Cesto necháme kysnúť 20 – 30 minút.
Hotové cesto rozdelím na 8 častí a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Vrch potriem celým rozšľahaným vajcom a môže sa ísť do studenej rúry!
Žemle sú pripravené za 18 minút pri funkcii ventilátor a teplote 200 stupňov.
Prajeme vám dobrú chuť!