plny-hrniec_transparent_negativ.png

Šišky z bieleho jogurtu BEZ droždia: Klasiku z kysnutého cesta už nerobím, tento recept u nás kraľuje už 10 rokov!

Výborný hrnčekový recept na domáce šišky z jogurtového cesta.

Výborný hrnčekový recept na domáce šišky z jogurtového cesta.

Ak máte chuť na úžasne vláčne a jemné šišky, ktoré nemusia dlho kysnúť, tento recept je to pravé – šišky sú vynikajúce a viete ich rýchlo pripraviť, ideálny sladký obed.

 

Štamperlík do cesta pre lepšiu chuť a aby sa šišky „nenapili“ tuku

Naše babičky dávali do cesta na šišky vždy aj štamperlík rumu. Mali na to dobrý dôvod, ktorý sa oplatí poznať aj dnes.

Nemusíte mať pritom obavu, že by alkohol v šiškách ostal, počas vyprážania sa jednoducho odparí.

Tu je niekoľko výhod tejto odskúšanej praxe:

Alkohol dodáva šiškám jemnú, sladkastú chuť a príjemnú arómu.

Rôzne druhy alkoholu, ako napríklad rum, brandy alebo whisky, dodávajú šišky rôzne chuťové profily.

 

 

Alkohol pomáha rozpúšťať cukor v ceste, čím sa šišky stanú sladšími a chutnejšími.

Zjemňuje štruktúru: Alkohol pomáha zabrániť tvorbe lepku v ceste, čím sa šišky stanú jemnejšími a nadýchanejšími.

Alkohol znižuje povrchové napätie cesta, čím sa šišky pri vyprážaní ľahšie nafúknu a dosiahnu krajšiu a rovnomernejšiu štruktúru.

Predlžuje trvanlivosť: Alkohol pôsobí ako konzervant a pomáha predĺžiť trvanlivosť šišiek. Šišky s alkoholom vydržia mäkké a chutné o deň-dva dlhšie ako šišky bez alkoholu.

Ako smažiť šišky pre najlepší výsledok?

 

 

Šišky vkladajte do oleja po jednom, aby ste predišli zníženiu teploty oleja.

Šišky smažte dozlatista, nie príliš tmavo.

Po vyprážaní šišky nechajte odkvapkať na papierovej utierke, aby sa absorboval prebytočný tuk.

Na jogurtové šišky potrebujeme:

2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky

250 ml bieleho jogurtu

5 lyžíc cukru

1 vajíčko

3 lyžice oleja

1/2 lyžičky jedlej sódy

štipka soli

olej na vyprážanie

Voliteľné na servírovanie:

práškový cukor na posypanie

šľahačku

obľúbenú marmeládu

nutellu

čerstvé ovocie

Tip redakcie:

Šišky môžete servírovať prekrojené a naplnené šľahačkou/kyslou smotanou a ovocím, je to ideálny nápad na slávnostné pohostenie. Takto pripravené šišky vyzeraj skutočne luxusne.

 

 

Postup:

Najlepšie je pracovať so surovinami izbovej teploty, preto si ich nazabudnite z chladničky vybrať v predstihu, ideálne hodinku pred začiatkom.

Príprava cesta je veľmi jednoduchá, vo väčšej miske zmiešame jogurt, vajíčka, soľ a cukor.

Pridáme sódu bikarbónu a 3 lyžice oleja, dôkladne premiešame. Postupne do cesta vmiešame preosiatu hladkú múku a cesto dobre premiešame.

Cesto by po vymiešaní malo byť vláčne, no zároveň aj elastické.

Podľa potreby pridávame múku, alebo ešte trochu jogurtu či mlieko.

 

 

Zabalíme ho do plastovej fólie a necháme odpočívať 25 minút.

Cesto rozdelíme na dve časti a vyvaľkajte asi 1 centimeter hrubý kruh.

Pomocou skleneného pohára vykrojte krúžky a do vnútra každého urobte ešte ďalší krúžok, tak, aby vznikol klasický tvar šišky.

Na panvicu si dáme potrebné množstvo oleja.

Šišky smažíme z oboch strán až kým nebudú mať zlatú farbu.

Necháme odkvapať na servítke a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes