plny-hrniec_transparent_negativ.png

Hrnčekové krehké rožky s jablkovou a orechovou plnkou: Nekysnú, chutia úžasne a hotové sú hneď!

Vynikajúce rožteky plnené jablkami a orechmi. Cesto bez kysnutia, rýchlo pripravené a zjedené ešte rýchlejšie.

Potrebujeme:

1 maslo (250 g)
1 vajce
1 hrnček práškového cukru (1 šálka = 200 ml)
1 balenie prášku do pečiva
1 balenie vanilkového cukru
2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo jogurtu
1/4 hrnčeka mlieka (50 ml)
1 hrnček kukuričného škrobu
Múku toľko, koľko je potrebné (použili sme 4,5 hrnčeky hl. múky)

Na náplň:

3 jablká
Hrsť vlašských orechov
1 čajová lyžička škorice
3 polievkové lyžice práškového cukru

Na posypanie:

Práškový cukor

Postup:

Najskôr nastrúhame jablká, preložíme na plameň a dusíme, kým sa neodparí väčšina tekutiny. Pridáme hrsť mletých, alebo nadrobno nasekaných orechov, 3 lyžice cukru a škoricu. Náplň necháme vychladnúť.

Na cesto si dáme do misy zmäknuté maslo, 2 lyžice jogurtu, vajce a mlieko. Ručne zamiesime, kým nezískame krémovú zmes.

Pridáme šálku práškového cukru, šálku škrobu, balík prášku do pečiva a vanilku.

Zamiesime a pridávame preosiatu hladkú múku – múku pridávame podľa potreby, použili sme 4,5 šálky múky.

Takto vyzerá hotové cesto.

Z cesta oddeľujeme menšie kúsky, ktoré v dlaniach vyformujeme do tvaru guľôčky.

Rozvaľkáme na placku a narežeme ostrým nožom (nie celkom ku krajom).

Navrstvíme náplň a zrolujeme.

Rožteky zahneme tak, aby sme získali tvar polmesiačikov, ukladáme na plech vystlaný s papierom na pečenie.

Pečieme v predhriatej rúre na 165 stupňov. Asi po 20 minútach sa teplota rúry zvýši na 175 stupňov a rožteky dopečieme do ružova.

Posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

Najlepšie recepty na dnes