Pripravte si doma okúzľujúci orechový koláč s lahodnou plnkou.
Tento dezert nám pripravovala babka takmer pri každej návšteve.
Výnimočný recept na neodolateľne chutný orechový koláč z youtube kanála Einfache Rezepte.
Potrebujeme:
Na cesto:
200 g neosoleného masla
100 g kryštálového cukru (1/2 šálky)
5 bielkov
5 žĺtkov
štipku soli
100 ml mlieka (1/2 šálky)
300 g hladkej múky (2 a 1/2 šálky)
16 g prášku do pečiva (1 ČL + 1 PL)
2 PL nesladeného kakaového prášku
Na plnku:
200 g neosoleného masla
140 g kryštálového cukru (3/4 šálky)
200 g mliečnej čokolády
100 ml mlieka (1/2 šálky)
100 g nasekaných lieskových orechov (1 šálka)
50 g nasekaných mandlí (1/2 šálky)
Na posypanie:
50 g nasekaných lieskových orechov (1/2 šálky)
Postup:
Do nádoby pridáme bielky.
Mixérom vyšľaháme.
Pridáme štipku soli a vyšľaháme penu.
Do hlbokej misky pridáme zmäknuté maslo.
Pridáme cukor.
Mixérom vyšľaháme krém.
Postupne počas šľahania po jednom pridáme žĺtok.
Potom počas šľahania nalievame mlieko.
Na mixéri znížime otáčky a pridáme múku s práškom do pečiva.
Do cesta pridáme vyšľahané bielky.
Špachtľou jemne premiešame.
Cesto rozdelíme rovnomerne na polovicu.
Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a zarovnáme.
Vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 10 minút pri teplote 180°C (horný/spodný ohrev).
Do misky s cestom nasypeme kakao.
Špachtľou vymiešame.
Upečené cesto aj s papierom preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
Na plech vystlaný papierom na pečenie nanesieme kakaové cesto.
Pečieme 10 minút pri teplote 180°C (horný/spodný ohrev).
Po upečení necháme úplne vychladnúť.
Do rajnice nalámeme čokoládu.
Pridáme zmäknuté maslo.
Nalejeme mlieko.
Na sporáku varíme, kým sa čokoláda nerozpustí.
Pridáme nasekané lieskové orechy a mandle a zamiešame.
Nakoniec pridáme cukor a premiešame.
Orieškovú plnku ochladíme, kým nebude hustá, ale stále tvárna.
Na spodok plechu vložíme aj s papierom kakaové cesto a potrieme plnkou.
Položíme biele cesto a potrieme zvyšnou plnkou.
Vrch posypeme nasekanými lieskovými orechmi.
Koláč necháme v chladničke úplne vychladnúť.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: