Príprava tohto pokrmu je veľmi jednoduchá a výsledok neuveriteľne chutný!
Hovädzie mäso na šťave a k tomu ako príloha slovenská ryža – tú si samozrejme môžete zvoliť podľa vlastnej chuti, napríklad klasickú ryžu, cestoviny, zemiaky alebo knedľu.
Klasický recept na jemné hovädzie mäso na šťave z youtube kanála Cesminaz.
Potrebujeme:
1,5 kg hovädzej nožiny
2 cibule
2 l vody
3 bobkové listy
10 zrniek čierneho korenia
2 ČL mletej rasce
soľ
mleté čierne korenie
rastlinný olej
Na zápražku:
cca 75 ml rastlinného oleja
4 PL hladkej múky
2 PL mletej červenej papriky
300 ml studenej vody
Na prílohu:
500 g slovenskej ryže (orzo)
1 l vody
300 g mrazeného hrášku
2 kápie
soľ
rastlinný olej
Postup:
Na začiatku nakrájame hovädzie mäso. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky.
Do hrnca na sporáku nalejeme olej.
Pridáme cibuľu, osolíme a smažíme do zlatista.
Potom do hrnca pridáme mäso, osolíme a premiešame.
Nalejeme 50 ml vody, zamiešame, prekryjeme a varíme, kým mäso nepustí šťavu.
Keď mäso pustí šťavu, nalejeme do hrnca 2 l vody.
Pridáme rascu, bobkový list a zrnká čierneho korenia.
Osolíme, zmiešame, prekryjeme a varíme do mäkka.
Do rajnice nalejeme olej. Pridáme múku a počas varenia miešame, kým nevznikne zápražka.
Potom pridáme mletú papriku a miešame, kým zmes nezhustne.
Zápražku odstavíme z ohňa, nalejeme vodu a dobre premiešame.
Hotovú zápražku nalejeme do hrnca s mäsom a zamiešame.
Dochutíme čiernym korením a necháme variť 20 minút.
Medzitým pripravíme ryžu.
Do hrnca nalejeme olej a pridáme ryžu.
Premiešame a ryžu osmažíme. Nalejeme vodu a zamiešame.
Pridáme mrazený hrášok a na kocky nakrájanú kápiu.
Osolíme, premiešame a prikrytú ryžu uvaríme.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: