Zemiakové placky nám zabezpečia sýtu a veľmi výživnú večeru alebo chutný obed.
Môžeme ich pripraviť z nových aj starších zemiakov.
Takáto večera nám dodá poriadnu porciu vitamínu C.
Podľa všetkého prvé správy o zemiakových plackách pochádzajú zo 17. storočia. Boli základom jedla napríklad v kláštoroch vo východnej Európe.
Vtedy sa však podávali len so soľou a korením.
V súčasnosti sa však zemiakové placky podávajú s mnohými prílohami.
Mnohí ich jedia len s cukrom a smotanou, iní si do tohto výživného dňa pridávajú rôzne mäsové a zeleninové omáčky.
Kulinárskych možností je naozaj veľa.
Ponúkame recept na jedinečné zemiakové placky bez múky a so syrom.
Budú sa páčiť každému.
Potrebujeme:
500 g zemiaky strúhané surové
2 ks vajíčka
150 g syr tvrdý nastrúhaný
soľ
majorán
korenie čierne
na vyprážanie:
masť
Postup:
Zemiaky ošúpeme.
Nastrúhame klasicky na strúhadle.
Pridáme do nich rozšľahané vajcia.
Pridáme aj soľ, mleté čierne korenie a majorán.
Syr nastrúhame na strúhadle.
Vmiešame do cesta.
Vymiešame jednotnú zemiakovú hmotu.
Na panvici zahrejeme bravčovú masť.
Lyžicou dávkujeme na panvicu zemiakové placky.
Vyprážame z oboch strán dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)