Milujem rýchle a jednoduché recepty, ktoré chutia skvele.
Mojím obľúbeným je závin z kyslej smotany bez kysnutia, ktorý viete rýchlo pripraviť, chutí fantasticky a je na nerozoznanie od toho klasického kysnutého.
Môžete ho naplniť plnkou podľa vašej chuti – moja obľúbená je orechová s čokoládou, ale môžete zvoliť aj jablkovú s makom, tvarohovú, čokoládovú, lekvárovú…
Potrebujeme:
2 hrnčeky (1 hrnček 200 ml) múka hladká
100 g maslo
1 ks vajce
4 PL smotana kyslá
1 ČL sóda bikarbóna
1 PL cukor práškový
Na potretie:
Olej
Vajce
Náplň:
250 gramov mletých vlašských orechov
50 gramov strúhanej čokolády
100 mililitrov mlieka
3 lyžice cukru
20 gramov margarínu alebo masla
Voliteľné:
Mak, strúhané jablká, tvaroh, Nutella…
Postup:
Všetky suroviny na cesto vymiešame, podľa potreby pridáme smotanu alebo múku.
Cesto rozvaľkáme na pracovnej doske na obdĺžnik.
Namleté vlašské orechy zmiešame s cukrom a pridáme nahrubo nastrúhanú čokoládu.
Mlieko zohrejeme na teplotu varu a pridáme maslo, ktoré sa v ňom rozpustí.
Takouto horúcou zmesou zalejeme vlašské orechy a čokoládu a miešame.
Rozmiešame dohladka.
Rozvaľkané cesto potrieme rastlinným olejom alebo maslom, potrieme plnkou.
Ak nechcete orechovú plnku, stačí posypať makom a nastrúhanými jablkami, tvarohom, alebo inou náplňou podľa chuti.
Okraje cesta zahneme ale len na kúsku a potom opatrne cesto zvinieme.
Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch zhruba 25 minút.
Ešte teplý závin bohato posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)