plny-hrniec_transparent_negativ.png

Hop-Šup ZÁVIN bez práce: Je dokonalý, NEKYSNE ani minútu a keď ho ochutnáte, zamilujete si ho!

Milujem rýchle a jednoduché recepty, ktoré chutia skvele. Mojím obľúbeným je závin z kyslej smotany bez kysnutia, ktorý viete rýchlo pripraviť, chutí fantasticky a je na nerozoznanie od toho klasického kysnutého.

Milujem rýchle a jednoduché recepty, ktoré chutia skvele.

Mojím obľúbeným je závin z kyslej smotany bez kysnutia, ktorý viete rýchlo pripraviť, chutí fantasticky a je na nerozoznanie od toho klasického kysnutého.

Môžete ho naplniť plnkou podľa vašej chuti – moja obľúbená je orechová s čokoládou, ale môžete zvoliť aj jablkovú s makom, tvarohovú, čokoládovú, lekvárovú…

Potrebujeme:

2 hrnčeky (1 hrnček 200 ml) múka hladká

100 g maslo

1 ks vajce

4 PL smotana kyslá

1 ČL sóda bikarbóna

1 PL cukor práškový

Na potretie:

Olej

Vajce

Náplň:

250 gramov mletých vlašských orechov

50 gramov strúhanej čokolády

100 mililitrov mlieka

3 lyžice cukru

20 gramov margarínu alebo masla

Voliteľné:

Mak, strúhané jablká, tvaroh, Nutella…

Postup:

Všetky suroviny na cesto vymiešame, podľa potreby pridáme smotanu alebo múku.

Cesto rozvaľkáme na pracovnej doske na obdĺžnik.

Namleté vlašské orechy zmiešame s cukrom a pridáme nahrubo nastrúhanú čokoládu.

Mlieko zohrejeme na teplotu varu a pridáme maslo, ktoré sa v ňom rozpustí.

Takouto horúcou zmesou zalejeme vlašské orechy a čokoládu a miešame.

Rozmiešame dohladka.

Rozvaľkané cesto potrieme rastlinným olejom alebo maslom, potrieme plnkou.

Ak nechcete orechovú plnku, stačí posypať makom a nastrúhanými jablkami, tvarohom, alebo inou náplňou podľa chuti.

Okraje cesta zahneme ale len na kúsku a potom opatrne cesto zvinieme.

Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch zhruba 25 minút.

Ešte teplý závin bohato posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes