Holandské „tigrie“ pečivo

Toto pečivo som po prvýkrát ochutnala v Holandsku a kedže bolo skutočne vynikajúce, rozhodla som sa ho pripraviť aj doma. Pečivo je typické svojou kôrkou pripomínajúcou tigriu srsť. Vďaka ryžovej múke je na povrchu krásne chrumkavé a vo vnútri mäkké a nadýchané. Možno vás zaskočí netradičná príprava, kedže kôrka a cesto sa pripravujú oddelene. Ale netreba sa ničoho obávať, tento postup je preverený dlhými rokmi tradičnej prípravy a výsledok skutočne stojí za to. Ak obľubujete domáce pečivo a chcete vyskúšať niečo nové, tieto lahodné bochníky si určite zamilujete.

Potrebujeme:

Cesto:

4 g sušeného droždia

30 ml vlažnej vody

120 ml vlažného mlieka

1 lyžičku cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 lyžicu olivového oleja

1 lyžičku soli

400 g polohrubej múky

Kôrka:

1 lyžicu sušeného droždia

100 ml vlažnej vody

1 lyžicu cukru

1 lyžičku soli

170 g ryžovej múky

Postup:

V miske zmiešame mlieko, vodu, cukor a droždie. Necháme cca 15 minút odležať, kým nevyjde kvások. Pridáme polovicu múky, olej a soľ a všetky ingrediencie dôkladne premiešame.

Postupne do cesta zapracovávame zvyšnú múku. Pri miešaní cesta si môžeme pomôcť miešačom.

Keď je cesto hladké, ešte niekoľkokrát ho premiesime rukami a vložíme do vymastenej misky. Zakryjeme a necháme na teplom mieste odpočívať cca hodinu. Že je cesto dostatočne vykysnutnuté zistíme tak, že zdvojnásobí svoju veľkosť.

Cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho rôzne tvary (napr. bochníky, bagetky, žemle, atď.).

Pripravíme si zmes na kôrku. Všetky suroviny potrebné na kôrku zmiešame v miske a necháme odležať približne 15 minút.

Pečivo, ktoré sme si vytvarovali do rôznych tvarov prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na každý kúsok následne nanesieme zmes na kôrku, tak, aby bol zmesou pokrytý celý povrch.

Pečieme vo vyhriatej rúre cca 25-30 minút pri teplote 200 stupňov.

Pečivo necháme vyhladnúť na mriežke a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

foto: reprofoto ambikaskitchen