Použite ho pri výsadbe, aj na ochranu cibule: Vďaka nemu dosiahnete bohatú úrodu a nebudete mať problém s chorobami, ani škodcami!

Pestovanie cibule sa zdá byť jednoduché.

 

 

Aby ste však dosiahli čo najlepšie výsledky, existuje niekoľko krokov, vďaka ktorým bude pestovanie cibule ešte úspešnejšie. 

O výhodách prírodného hnojenia sme si už hovorili mnohokrát a v tomto článku sa dozviete niečo viac o hnojení cibule. 

 

 

Hnojenie je dôležité pri pestovaní akejkoľvek plodiny a vďaka týmto radám z YouTube kanála Production of fruits and vegetables sa dozviete, ako to najlepšie urobiť prírodnou cestou.

O výhodách a využití drevného popola v záhrade ste už určite veľa počuli.

Tentoraz ho odporúčame použiť aj na cibuľu.

 

 

Popol môže pomôcť chrániť cibuľu pred škodcami, ale vzhľadom k tomu, že je bohatý na minerály, pomôže dodať aj potrebné živiny. 

Naučte sa niečo viac o tom, ako popol vplýva na pestovanie cibule, jej kvalitu, zdravotný stav hlavičiek a celkovú úrodu. 

Listový šalát je zelenina, ktorú sa oplatí pestovať na hriadkach spolu s cibuľou.

 

 

Obsahuje veľa minerálov, aj iných užitočných látok.

Môžeme ho použiť na dezinfekciu pôdy, ako hnojivo, insekticíd, aj fungicíd. 

Zlepšuje štruktúru a vlastnosti pôdy, pomáha pri rozklade organických látok a veľkou výhodou je, že neobsahuje chlór, na ktorý je cibuľa citlivá.

 

 

Pri aplikácii treba mať však vždy na pamäti, že popol zvyšuje reakciu pH a nemal by sa používať na mierne kyslé, neutrálne a zásadité pôdy. 

Jeho príliš časté používanie zvyšuje pH a môžete si narobiť viac škody, ako úžitku. 

Keďže popol neobsahuje dusík, je potrebné tento prvok pridať.

 

 

Vyvážené používanie popola a dobrá rovnováha s dusíkom môžu zabezpečiť kvalitné cibuľové hlavičky, ktoré sa vyznačujú dlhou životnosťou.

Fosfor a draslík sú vo forme, ktorú rastliny ľahko absorbujú.

Keďže ide o prírodnú látku, drevný popol nepredstavuje riziko pre ľudí, ani pre životné prostredie.

Samozrejme s aplikáciou to netreba preháňať, pri aplikácii popola treba byť opatrný a prípadne sa chrániť pred jeho vdýchnutím. 

 

 

Hnojenie popolom je najlepšie vykonávať počas bezvetria, v opačnom prípade je ťažké ho navrstviť rovnomerne.

Ďalšou výhodou použitia popola je to, že cibuľa sa stáva odolnejšou voči zmenám počasia a je menej náchylná na žltnutie.

Popol môžeme použiť viacerými spôsobmi, najviac však 2 až  3-krát počas vegetácie.

 

 

Existuje niekoľko podmienok aplikácie.

Pridáva sa väčšinou pri predsejbovej príprave pôdy alebo jej posypaním tesne pred výsadbou. 

Ďalej si môžete pripraviť roztok, ktorým cibuľu po vyklíčení zalejeme alebo vykonávame jej ošetrenie, aby sme ju chránili pred škodcami a chorobami. 

Najjednoduchšia aplikácia je posypať ním povrch pôdy, čo sa robí vždy pred polievaním alebo výdatným dažďom. 

 

 

Jedna šálka popola vystačí na 1 m2 a po jeho aplikácii je dôležité pôdu dobre premiešať so zeminou, aby sa po zálievke popol čo najlepšie aktivoval.

Okrem spomenutých spôsobov použitia popola je možné pripraviť si roztok pre cibuľoviny, teda pre náš sadivový materiál.

Najjednoduchšie je cibuľky len vložiť do popola a zľahka premiešať, aby sa na nich pred výsadbou vytvorila akási ochranná vrstva.

Takto budú odolnejšie a silnejšie.

 

 

 

Ďalším spôsobom je rozpustiť 1 polievkovú lyžicu popola v 1 litri vody. 

Pred výsadbou sa cibuľky udržiavajú ponorené v tomto roztoku počas nasledujúcich 5 až 6 hodín. 

Takto sme cibuľky dezinfikovali, zbavili ich prípadných choroboplodných zárodkov, dodali im potrebné živiny a udržiavaním vo vode podnietili ich klíčenie a vývoj cibúľ.

Potom už stačí len cibuľky zasadiť.

Okrem uvedených možností si môžete prípadne pripraviť roztok na zalievanie.

Na prípravu tohto roztoku potrebujete 250 g drevného popola rozpusteného v 10 l vody. 

 

 

Všetko sa dobre premieša a nechá sa ďalšie 3 dni pri izbovej teplote. 

Potom sa môže pripravený roztok použiť na zalievanie.

Takto cibuľky vyživíme a dodáme im potrebné živiny, aby sa zdravo rozvíjali a boli odolnejšie voči napadnutiu škodcami.

 

 

Dobrou alternatívou je aj popol a kvasinkové hnojivo.

Do vedra nasypte 1 polievkovú lyžicu popola zmiešajte s 5 lyžicami cukru a 1 lyžicou sušeného droždia.

Následne zalejte 3 litrami vody. 

Všetko dobre premiešame a necháme aspoň 3 dni stáť, aby sa kvasinky aktivovali.

 

 

Po uplynutí tejto doby môžeme použiť na zalievanie záhonov cibule. 

Aplikuje sa po zalievaní alebo večer pred dažďom.

Nezalievajte rastliny, ale pôdy okolo hlavičiek, nikdy nie priamo na ne. 

100 g droždia obsahuje draslík, sodík, bielkoviny, vápnik, horčík, vitamín B6, železo, vitamín C, vitamín B12, aj rastlinné hormóny ako auxín.

Kvasinky podporujú uvoľňovanie tepla a zahrievanie rastlinného substrátu, aktivitu mikroorganizmov prítomných v pôde, zvýšený obsah mikro a makro prvkov. 

Preto v kombinácii s popolom sú výhody viacnásobné a určite ich treba využiť.

 

 

Keď sa pridáva vo forme hnojiva, môže sa použiť až 2 alebo 3-krát počas vegetačného obdobia. 

Prvýkrát začiatkom jari, ak je pôda chudobná na živiny, druhýkrát po 14 dňoch a značné hnojenie by sa malo vykonať aj v lete, keď sa aktívne tvoria cibuľky. 

Pretože rastlina absorbuje živiny vtedy, keď ich najviac potrebuje.

Najzaujímavejším spôsobom využitia drevného popola pri pestovaní cibule je však na prípravu prírodného insekticídu. 

 

 

Ten sa používa proti škodlivému hmyzu, ktorý napáda mladú cibuľu.

Rozpustite 300 g drevného popola v 10 l vody a nechajte stáť 48 hodín alebo aspoň 24 hodín.

Potom môžete pridať 50 g mydla pre lepšiu priľnavosť k rastlinám.

Ak postrek použijete proti voškám, množstvo popola môžete znížiť na 100 g.

 

 

Ošetrenie sa vykonáva skoro ráno alebo neskôr večer za suchého počasia bez vetra.

Okrem popola sú k dispozícii aj iné hodnotné prírodné hnojivá, napríklad žihľavový výluh. 

Je to skvelý doplnok, pretože obsahuje veľa dusíka, ktorý nie je prítomný v popole.

Vďaka dostatočnému hnojeniu získame zdravšiu a väčšiu úrodu, ktorá bude navyše odolnejšia proti chorobám, aj škodcom.

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu.

Veľa šťastia!

 

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie