HNEĎ mäkké medovníčky na poslednú chvíľu: + TRIK, s ktorým zaručene nestvrdnú ani dlho po sviatkoch!

Nestihli ste ešte upiecť vianočné medovníčky a máte pocit, že na pečenie je už neskoro?

Nezúfajte, máme pre vás skvelý recept na hneď mäkké medovníčky a zároveń s ním aj zopár odskúšaných trikov, s ktorými vám medovníčky zaručene nestvrdnú.

 

 

Môžete si tak na nich pochutnávať aj dávno po vianočných sviatkoch.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

250 gramov zmäknutého masla

150 gramov medu

150 gramov práškového cukru

2 vajcia

600 gramov hladkej múky

perníkové korenie podľa chuti

2 čajové lyžičky sódy bikarbóny

1 dl vody

1 vajce na potretie

Postup:

Na cesto je potrebné pracovať s vychladneným maslom z chladničky.

Maslo si pokrájame na malé kúsky.

 

 

Primiešame k nemu múku a med.

Vajcia vymiešame spolu s cukrom a prelejeme do maslového základu.

Všetko dobre premiešame, prisypeme sóda bikarbónu a ľubovoľné množstvo korenín podľa chuti.

Cesto opäť dobre zapracujeme a pozrieme sa, či má dobrú konzistenciu.

 

 

Ak je priveľmi suché a husté, postupne prilievame vodu aby sme dosiahli želanú kvalitu cesta.

Na hodinu odložíme do chladničky a zatiaľ si pripravíme formičky.

Potom ho vyvaľkáme, vykrojíme medovníčky a poukladáme ich na mastný papier.

 

 

Pečieme v rúre na 180 stupňov maximálne desať minút!

Potom ich ešte horúce potrite rozšľahaným vajcom.

Ďalšie odskúšané triky ako udržať medovníčky mäkké

 

Do nádoby s medovníkmi vložte kúsok jablka, ktoré bude udržiavať vlhkosť. Dávajte však pozor, aby vám nezačalo plesnieť. Pravideľne ho meňte.

Dovnako ako jablko pôsobí na medovníky aj chlieb. Keď je už kúsok suchý, vymeňte ho za čerstvý.

Medovníky tiež môžete potrieť rumom. Ten nielen udrží vlhkosť, ale navyše im dodá aj lepšiu chuť a arómu.

Pozor na med, ktorý použijete pri pečení. Lacné napodobeniny plné cukru môžu spôsobiť to, že budú koláčiky napriek všetkým trikom veľmi tvrdé.

Ako mať zaručene mäkké medovníčky nech pečiete podľa akéhokoľvek receptu!

 

 

je to veľmi účinné a naozaj veľmi jednoduché.

Nachystáme si nádobu, v ktorej chceme medovníčky skladovať – dóza, misa – čokoľvek.

Na spodok nádoby nalejeme trochu rumu alebo uvarený vianočný čaj (podľa toho, aká vôňa vám viac vyhovuje).

Do nádoby dáme mriežku tak, aby sa medovníčky nedotýkali tekutiny (môže byť napríklad aj podložka na naparovanie knedlí).

Uložíme medovníčky, prikryjeme nádobu alobalom a odložíme.

To je všetko, medovníčky nestvrdnú a budú krásne mäkučké a voňavé celá dlhé týždne.

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay