Naša starká si recept na tieto placky priniesla zo svojho rodného kraja, vy ich poznáte ako lokše, ale u nás sa im už inak ako hertepláky nepovie.
Potrebujeme:
Cesto:
asi 1 kg zemiakov
asi 500 g polohrubej múky
soľ
1. náplň:
mak (mletý)
cukor práškový (zmiešať s makom)
2. náplň:
lekvár
maslo
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Olúpeme ich a najemno nastrúhame. Potom ich zmiešame s múkou a so soľou a spracujeme na cesto, ktoré sa nelepí, nie je príliš tuhé ani riedke.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme tenké placky, ktoré opekáme nasucho na liatinovom koliesku plynového sporáka z oboch strán.
Ešte teplé potrieme rozpusteným maslom, posypeme makom zmiešaným s mletým cukrom, znovu pokvapkáme maslom a stočíme ako palacinku.
Do hrnca ich skladáme na seba, medzi sebou ich premazávame maslom a uchovávame v teple. Ako druhá varianta ich plniť ich lekvárom alebo lekvárom a aj sypať makom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)