Hanácké hertepláky podľa našej 87-ročnej starkej: Tento recept kedysi robili v každej sediackej rodine!

Naša starká si recept na tieto placky priniesla zo svojho rodného kraja, vy ich poznáte ako lokše, ale u nás sa im už inak ako hertepláky nepovie. 

Naša starká si recept na tieto placky priniesla zo svojho rodného kraja, vy ich poznáte ako lokše, ale u nás sa im už inak ako hertepláky nepovie.

Potrebujeme:

Cesto:

asi 1 kg zemiakov

asi 500 g polohrubej múky

soľ

1. náplň:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

mak (mletý)

cukor práškový (zmiešať s makom)

2. náplň:

lekvár

maslo

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Olúpeme ich a najemno nastrúhame. Potom ich zmiešame s múkou a so soľou a spracujeme na cesto, ktoré sa nelepí, nie je príliš tuhé ani riedke.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme tenké placky, ktoré opekáme nasucho na liatinovom koliesku plynového sporáka z oboch strán.

Ešte teplé potrieme rozpusteným maslom, posypeme makom zmiešaným s mletým cukrom, znovu pokvapkáme maslom a stočíme ako palacinku.

Do hrnca ich skladáme na seba, medzi sebou ich premazávame maslom a uchovávame v teple. Ako druhá varianta ich plniť ich lekvárom alebo lekvárom a aj sypať makom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)