Najlepší recept na plnenú papriku podľa autorky Lucík Ž.. Tá chuť je naozaj delikátna, odporúčam každému. Len sa po nej zaprášilo.
Potrebujeme:
6 mäsitých farebných paprík
4 paradajky
2 zelené papriky
3 cibule
600 g mletého mäsa
1 vajce
1 lyžica horčice
1 lyžice smotany
soľ, korenie, majoránka, bylinková soľ (vegeta)
hrsť strúhanky,
1 strúčik cesnaku
štipku korenia Čubrica
hrsť surovej ryže
2 bobkové listy, 4 guľôčky nového korenia, 4 guličky celého korenia
4 kocky cukru
paradajkový pretlak (cca 500 g)
kocka masoxu (môže byť na posilnenie chuti, ale nemusí) najlepšia je domáca vývar
štipka škorice
1 dl vody
Postup:
Pripravíme si zmes mletého mäsa: mäso osolíme, okoreníme, pridáme 1 jemne nasekanú cibuľku, pretlačený cesnak, lyžicu horčice, hrsť strúhanky, majoránku, čubricu, 1 vajce a lyžicu smotany. Zmes dobre premiešame a pridáme surovú ryžu. Ryža sa počas pečenia uvarí a papriky sa krásne nafúknu.
Pripravené a očistené papriky naplníme pomocou lyžice mäsovou zmesou a zatlačíme. Uložíme na pekáč, ktorý sa dá zakryť pokrievkou.
Do nádoby na pečenie okolo paprík rozhádžeme 2 na plátky pokrájané cibule, 2 nakrájané zelené papriky, 4 paradajky. Pridáme bobkové listy a všetky guličky korenia. Zalejeme paradajkovým pretlakom. Pridáme 1 dl vody, okolo paprík rozdrobíme kocku masoxu a do každého rohu zapekacej nádoby vhodíme jednu kocku cukru, aby sa chuť doladila do príjemného sladkokyslého tónu. Papriky by mali byť v paradajkovej šťave potopenej tak do polovice výšky. Nakoniec maličká štipka škorice. Paprikám nasadíme odrezané pokrievky so stopkou a pekáč zatvoríme. Pečieme pri 180 stupňoch asi 1 a pol hodinu.
Potom už len vybrať z rúry a chystajte sa na tú symfóniu chutí, je to delikatesa.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)