plny-hrniec_transparent_negativ.png

Guláš ako v ZSSR: Vynikajúca chuť!

Spočiatku sa guláš objavoval v kultúre Maďarov. Pastieri ho varili, keď išli pásť dobytok ďaleko od domova.

Názov guláš je odvodený od dvoch maďarských slov, ktoré znamenajú pastier a mäso.

 

 

Výnimočný recept na domáci guláš z portálu souspark.

Potrebujeme:

750 g hovädzieho mäsa

30 g masla

1,5 cibule

1,5 ČL soli

1/2 mrkvy

1400 ml vody

25 ml rastlinného oleja

6 zemiakov

1/2 ČL kryštálového cukru

1,5 PL múky

1/4 ČL mletého čierneho korenia

2 bobkové listy

1 PL paradajkovej pasty

Postup:

Mäso nakrájame na veľké kocky.

Na panvici zohrejeme olej.

 

 

Mäso smažíme na strednom ohni, kým z neho nevyjde všetka šťava.

Cibuľu nakrájame na malé kocky.

 

 

Opražíme ju spolu s mäsom do mäkka.

Ošúpanú mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle.

 

 

Pridáme do panvice a premiešame.

Potom pridáme paradajkovú pastu a zamiešame.

 

 

Do panvice nalejeme 750 ml teplej vody.

Do mäsovej zmesi nasypeme cukor, lyžičku soli a čierne korenie.

 

 

Pridáme bobkové listy.

Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme hodinu.

 

 

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé plátky.

Uvaríme ich do mäkka v 600 ml vody.

 

 

Múku zmiešame s 50 ml vody.

Vlejeme do gulášu a premiešame.

 

 

Guláš necháme pod pokrievkou dusiť ďalšiu pol hodinu.

Vodu zo zemiakov zatiaľ vylejeme (100 ml).

 

 

Zemiaky roztlačíme.

Pridáme maslo, vodu zo zemiakov, osolíme a roztlačíme na kašu.

 

 

Šťavnatý guláš servírujeme so zemiakovou kašou.

Okrem toho sa guláš hodí napríklad k cestovinám.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes