Spočiatku sa guláš objavoval v kultúre Maďarov. Pastieri ho varili, keď išli pásť dobytok ďaleko od domova.
Názov guláš je odvodený od dvoch maďarských slov, ktoré znamenajú pastier a mäso.
Výnimočný recept na domáci guláš z portálu souspark.
Potrebujeme:
750 g hovädzieho mäsa
30 g masla
1,5 cibule
1,5 ČL soli
1/2 mrkvy
1400 ml vody
25 ml rastlinného oleja
6 zemiakov
1/2 ČL kryštálového cukru
1,5 PL múky
1/4 ČL mletého čierneho korenia
2 bobkové listy
1 PL paradajkovej pasty
Postup:
Mäso nakrájame na veľké kocky.
Na panvici zohrejeme olej.
Mäso smažíme na strednom ohni, kým z neho nevyjde všetka šťava.
Cibuľu nakrájame na malé kocky.
Opražíme ju spolu s mäsom do mäkka.
Ošúpanú mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle.
Pridáme do panvice a premiešame.
Potom pridáme paradajkovú pastu a zamiešame.
Do panvice nalejeme 750 ml teplej vody.
Do mäsovej zmesi nasypeme cukor, lyžičku soli a čierne korenie.
Pridáme bobkové listy.
Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme hodinu.
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé plátky.
Uvaríme ich do mäkka v 600 ml vody.
Múku zmiešame s 50 ml vody.
Vlejeme do gulášu a premiešame.
Guláš necháme pod pokrievkou dusiť ďalšiu pol hodinu.
Vodu zo zemiakov zatiaľ vylejeme (100 ml).
Zemiaky roztlačíme.
Pridáme maslo, vodu zo zemiakov, osolíme a roztlačíme na kašu.
Šťavnatý guláš servírujeme so zemiakovou kašou.
Okrem toho sa guláš hodí napríklad k cestovinám.
Prajeme vám dobrú chuť!