Gugla – prastarý recept zo zemiakov, lepší ako zemiakové placky: Aj najväčší mäsožravci v rodine sa len zalizovali!

Starý recept našich babičiek – gugla je jednoduché, no skutočne výborné jedlo zo zemiakov a údeného mäska.

Potrebujeme:

1.5 kg zemiakov
150 ml oleja
400 g údeného mäsa – nakrájané na kocky
4 strúčiky cesnaku
150 ml mlieka
4 lyžice hladkej múky
soľ
mleté ​​čierne korenie
majoránka
Bravčová masť

Postup:

Zemiaky očistíme a do veľkej misy nahrubo nastrúhame. Pridáme mäso, cesnak (nakrájaný nadrobno, alebo pretlačený), soľ a koreniny. Premiešame a v prípade potreby scedíme prebytočnú šťavu. Nakoniec do zmesi vmiešame múku a mlieko, premiešame a navrstvíme na plech vymazaný bravčovou masťou.

Použiť môžete aj zapekaciu misku, z tej ale nebude mať lahodná Gugla tak chrumkavé dno. Vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov a pečieme 30 minút. Keď začína mať Gugla ružovú chrumkavú kôrku, teplotu stiahnite na 200 stupňov a pečieme ďalších asi 30 minút.

Po vybratí z rúry necháme 15 minút odležať a následne krájame. Podávame s kyslou kapustou, alebo uhorkou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

zdroj: prozeny