Gugla – prastarý recept zo zemiakov, lepší ako zemiakové placky: Aj najväčší mäsožravci v rodine sa len zalizovali!

Starý recept našich babičiek – gugla je jednoduché, no skutočne výborné jedlo zo zemiakov a údeného mäska.

 

 

Potrebujeme:

1.5 kg zemiakov

150 ml oleja

...

400 g údeného mäsa – nakrájané na kocky

4 strúčiky cesnaku

150 ml mlieka

4 lyžice hladkej múky

soľ

mleté ​​čierne korenie

majoránka

Bravčová masť

Postup:

Zemiaky umyjeme a očistíme.

Preložíme ich do veľkej misy a nahrubo nastrúhame.

 

 

Pridáme mäso, cesnak (nakrájaný nadrobno, alebo pretlačený), soľ a koreniny.

Premiešame.

V prípade potreby scedíme prebytočnú šťavu.

 

 

Nakoniec do zmesi vmiešame múku a mlieko, premiešame.

zemiakovú hmotu navrstvíme na plech vymazaný bravčovou masťou.

 

 

Použiť môžete aj zapekaciu misku, z tej ale nebude mať lahodná Gugla tak chrumkavé dno.

Vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov a pečieme 30 minút.

Keď začína mať Gugla ružovú chrumkavú kôrku, teplotu stiahnite na 200 stupňov.

Pečieme ďalších asi 30 minút.

Po vybratí z rúry necháme 15 minút odležať a následne krájame.

Podávame s kyslou kapustou, alebo uhorkou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: prozeny

Foto: pexels
Foto: tjn