plny-hrniec_transparent_negativ.png

Gugla – prastarý recept zo zemiakov, lepší ako zemiakové placky: Aj najväčší mäsožravci v rodine sa len zalizovali!

Starý recept našich babičiek – gugla je jednoduché, no skutočne výborné jedlo zo zemiakov a údeného mäska.

 

 

Potrebujeme:

1.5 kg zemiakov

150 ml oleja

400 g údeného mäsa – nakrájané na kocky

4 strúčiky cesnaku

150 ml mlieka

4 lyžice hladkej múky

soľ

mleté ​​čierne korenie

majoránka

Bravčová masť

Postup:

 

 

Zemiaky umyjeme a očistíme.

Preložíme ich do veľkej misy a nahrubo nastrúhame.

 

 

Pridáme mäso a cesnak (nakrájaný nadrobno, alebo pretlačený).

Pridáme aj soľ a koreniny.

 

 

Premiešame.

V prípade potreby scedíme prebytočnú šťavu.

 

 

Nakoniec do zmesi vmiešame múku a mlieko.

Premiešame.

Zemiakovú hmotu navrstvíme na plech vymazaný bravčovou masťou.

 

 

Použiť môžete aj zapekaciu misku, z tej ale nebude mať lahodná Gugla tak chrumkavé dno.

Vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov.

Pečieme cca 30 minút.

 

 

Keď začína mať Gugla ružovú chrumkavú kôrku, teplotu stiahnite na 200 stupňov.

Pečieme ďalších asi 30 minút.

Po vybratí z rúry necháme 15 minút odležať a následne krájame.

 

 

Podávame s kyslou kapustou, alebo uhorkou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: prozeny

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes