Grobské pagáče – fakt výborné: Ochutnala som ich pred rokmi na jarmoku a odvtedy ich žiaden iný recept neprekonal!

Výborný recept na prvotriedne Grobské pagáče z kyslej smotany. Oproti klasickým pagáčom sú pripravené oveľa rýchlejšie, kysnú len 20 minút. 

Výborný recept na prvotriedne Grobské pagáče z kyslej smotany. Oproti klasickým pagáčom sú pripravené oveľa rýchlejšie, kysnú len 20 minút.

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

200 g polohrubej múky

2 ks (po 250 ml) kyslej smotany

150 ml mlieko

42 g čerstvého droždia

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 čl cukor

1 bal. prášok kypriaci

250 g maslo

250 g Hery

4 ČL soľ

1  vajce

Postup:

Najskôr si pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru, necháme ho vyrásť. Múku preosejeme do misky spolu s práškom do pečiva, pridáme soľ, nakrájané maslo a heru. Do zmesi pridáme aj kvások, kyslú smotanu a vymiesime cesto.

Cesto som primiesime na pomúčenej doske vyvaľkáme a preložíme (zo strán smerom do stredu). Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.

Potom len vyvaľkáme a vykrojíme pagáčiky. Preložíme na vymastený, alebo papierom vyložený plech a potrieme ich vajíčkom. Rúru nastavíme na 200 stupňov – zatiaľ pagáče ešte odpočívajú na plechu. Pečieme asi 20 minút. Ja ich pred dopečením zvyknem ešte posypať syrom a nechám zapiecť, ale môžete posypať aj rascou, semienkami, alebo soľou, prípadne nechajte tak, ako sú.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)