Výborný recept na prvotriedne Grobské pagáče z kyslej smotany. Oproti klasickým pagáčom sú pripravené oveľa rýchlejšie, kysnú len 20 minút.
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
200 g polohrubej múky
2 ks (po 250 ml) kyslej smotany
150 ml mlieko
42 g čerstvého droždia
1 čl cukor
1 bal. prášok kypriaci
250 g maslo
250 g Hery
4 ČL soľ
1 vajce
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru, necháme ho vyrásť. Múku preosejeme do misky spolu s práškom do pečiva, pridáme soľ, nakrájané maslo a heru. Do zmesi pridáme aj kvások, kyslú smotanu a vymiesime cesto.
Cesto som primiesime na pomúčenej doske vyvaľkáme a preložíme (zo strán smerom do stredu). Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.
Potom len vyvaľkáme a vykrojíme pagáčiky. Preložíme na vymastený, alebo papierom vyložený plech a potrieme ich vajíčkom. Rúru nastavíme na 200 stupňov – zatiaľ pagáče ešte odpočívajú na plechu. Pečieme asi 20 minút. Ja ich pred dopečením zvyknem ešte posypať syrom a nechám zapiecť, ale môžete posypať aj rascou, semienkami, alebo soľou, prípadne nechajte tak, ako sú.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)