Hrnčekový GRANKO koláč s mascarpone: Najlepší rýchly koláčik, aký som kedy piekla!

Tento koláčik mi poslala sestra cez sociálnu sieť a hneď som vedela, že ho musím skúsiť.

Teraz ho pripravujem skoro každý týždeň a všetkým veľmi chutí.

 

 

Určite odporúčam každému vyskúšať tento recept.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Poznámka:

Na meranie surovín som používala klasický hrnček s objemom 250 ml.

Potrebujeme:

Cesto:

5 vajec

1 hrnček granko

1 hrnček hladká múka

1 balíček vanilkový cukor

1 balíček prášok do pečiva

1/2 hrnček olej

Krém:

250-300 g Mascarpone (ak nemáte, môžete nahradiť jemným tvarohom)

200 ml 33% smotana na šľahanie

Poleva:

Smotana na šľahanie

Horká alebo várová čokoláda

marhuľový džem

instantná káva

Postup:

Najskôr si vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny.

 

 

Pridáme olej a chvíľku premiešame.

Pridáme granko a miešame kým sa úplne nerozpustí.

Nakoniec do cesta pridáme hladkú múku a prášok do pečiva.

Už len zľahka premiešame vareškou.

Pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 20 -25 minút (treba sledovať, každá rúra pečie inak).

Upečený koláč polejeme pripravenou instantnou kávou a potrieme džemom.

Ja som dávala náš domáci marhuľový, ale používam aj višňový.

Je lepšie zvoliť menej sladký džem.

 

 

Koláčik necháme vychladnúť.

Zatiaľ si vymiešame v miske mascarpone a smotanu na šľahanie (200ml).

Nemiešame dlho, aby sa krém nezrazil.

Nemusíte pridávať žiadny cukor, korpus je dosť sladký.

 

 

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a postupne pridávame smotanu na šľahanie (približne 100ml).

Na vychladnutý korpus rozotrieme mascarpone a všetko prelejeme rozpustenou čokoládou. H

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay