Ak máte doma 1 škatuľu Granka, toto skúste: 11+ receptov na bezkonkurenčné dezerty, ktoré rýchlo pripravíte!

Vynikajúce dezerty z granka, ktoré viete rýchlo pripraviť.

Vynikajúce dezerty z granka, ktoré viete rýchlo pripraviť.

Vynikajúca Granko roláda

Postup:

5 vajíčok

4 lyžice cukru krupica

1 lyžicu kakaa

štipka soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

3 lyžice hladkej múky

3 vrchovaté lyžice Granka

5 lyžíc oleja

štipka prášku do pečiva

Na krém: Smotanu na šľahanie

Voliteľné: jahodovú marmeládu a kokos na potretie a posypanie zavinutej rolády.

Postup:

Vajíčka s cukrom a štipkou soli ušľaháme do pěny.Postupne potom pridávame sypké prísady a olej. Pomaly a dobre všetko premiešame a nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a rozotrieme.

Vložíme do predhriatej trúby. Pečeme na 190 ° C asi 12 minút.

Necháme vychladnúť. Plát potrieme vyšľahanou šľahačkou a zavineme. Celou roládu potom môžeme potrieť s lekvárom, alebo čokoládovou polevou.

Granko bábovka z hrnčeka

Potrebujeme:

1 hrnček = 250 ml

3 vajcia

1 hrnček kr. cukru

1 bal. vanilkového cukru

1 hrnček Granka

1/2 hrnčeka oleja

1 hrnček kyslej smotany alebo kyslého mlieka

1 hrnček hladkej múky

1/2 ČL sódy bikarbóny

na posypanie cukor práškový

Na polevu:

125 ml 33% smotany na šľahanie

200 g horkej čokolády

Postup:

Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme olej a ostatné suroviny. Cesto vylejeme do vymastenej formy a pečieme cca 1 hodinu/160°C.

Bábovku po vychladnutí prejeme polevou.  Polevu pripravíme tak, že v smotane rozpustíme čokoládu a nalejeme na bábovku.

Bábovka je veľmi šťavnatá a chutná. Ak chcete, môžete boky bábovky nasekanými orechmi.

Granko koláč z hrnčeka

Potrebujeme:

Cesto:

5 vajec

1 hrnček kryštálového cukru

1 hrnček polohrubej múky

1 hrnček Granka

1 hrnček oleja

1 prášok do pečiva

Na poliatie:

1/2 hrnček uvarenej osladenej kávy Nescafé (alebo kávy bez kofeínu, prípadne cappuccina)

malinový džem na potretie

Poleva:

2,5 dl smotany na šľahanie

200 g čokolády na varenie

Postup:

Do misky dáme rozšľahané vajcia, kryštálový cukor, polohrubú muku, Granko, olej a prášok do pečiva. Zamiešame a vylejeme na vymastený, múkou vysypaný plech. Pečieme vo vyhratej rúre pri teplote 180 stupňové 35 až 45 minút.

Upečený, ešte teplý koláč pokvapkáme teplou osladenou kávou, necháme chvíľu vsiaknuť a cesto potrieme malinovým džemom.

V smotane na šľahanie rozpustíme čokoládu na varenie, spolu uvaríme, vylejeme na cesto a roztrieme. Koláč necháme na chladnom mieste odleží 8 až 10 hodín ..

Pokrájame ho na menšie kúsky a dozdobíme napr. šľahačkou.

Pribináčik maškrta s Grankom

Potrebujeme:

2 nízkotučné tvarohy vo vaničke
Práškový cukor podľa chuti
1 smotana na šľahanie
Kakao alebo granko (môžete dať menej alebo viac, je to na vás)

Postup:

Do misy nalejeme smotanu na šľahanie a šľaháme kým nezhustne. Pridáme tvarohy a cukor a šľaháme ďalej. Rozdelíme na dve polovice, do jednej vmiešame granko a opäť prešľaháme. Krémy teraz len navrstvíme striedavo do misy a pridáme aj piškóty, ovocie, alebo iné dobroty podľa chuti. U nás doma ide o najobľúbenejší letný mls. Prípadne môžete pribináčik skladovať v chladničke v uzavretej dóze.

Jablkový Granko koláč

Potrebujeme:

Na cesto:

2 a pol hrnčeka hladkej múky

1 hrnček kryštálového cukru (ja dávam len 3/4)

1 hrnček mlieka

1/2 hrnčeka oleja

2 vajíčka

2 lyžičky mletej škorice

1 kopcovitá lyžica kakaa

2 lyžice Granka

1 lyžička sódy bikarbóny

1/2 bal. prášku do pečiva

700 g nastrúhaných čerstvých jabĺk

Na ozdobu:

džem

poleva (čokoláda a šľahačková smotana, alebo čokoláda a kyslá smotana – obe sú výborné)

Postup:

Do väčšej misky dáme sypké suroviny – múka, cukor, škorica, kakao, granko, sóda a prášok do pečiva.

Prilej postupne olej, mlieko a jablká aj so šťavou.  Nakoniec pridáme vajíčka a všetko premiešame elektrickým šľahačom.

Cesto vylejeme na plech vymastený troškou oleja (alebo vyložený papierom). Rozotrieme ho rovnomerne do strán a vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 °C cca 30 minút.

Po upečení ešte horúci potrieme džemom. Necháme vychladnúť a polejeme čokoládovou polevou.

Granko-tvarohové rezy

Potrebujeme:

2 hrnčeky hladkej múky

1 kypriaci prášok do pečiva

1 hrnček kryštálového cukru

3/4 hrnčeka oleja

1 hrnček mlieka

2 vajcia

1 lyžicu kakaa – nie kopcovitú

3 lyžice Granka

citrónová kôra z jedného citróna

Na tvarohovú náplň:

2 tvarohy vo vaničke

2-3 lyžice kyslej smotany

1 vanilkový cukor

1 žĺtok

1 vanilkový puding

1/2 hrnček cukru krupica

Postup:

Na kakaové cesto ušľaháme vajcia s cukrom do svetlej peny, pridáme olej, mlieko, nastrúhanú citrónovú kôru z jedného citróna a múku s kypriacim práškom. Nakoniec Granko. Cesto by malo byť redšie, avšak nie celkom tekuté – podľa potreby ho teda môžete trochu prihustiť múkou.

Na vymastený a múkou vysypaný plech rozotrieme kakaové cesto.

Tvaroh, vanilkový cukor, smotanu, žĺtok, puding a cukor zmiešame. Zmes dáme do zdobiaceho vrecka na torty a navrstvíme na tmavé cesto ako mriežku. Môžete ale navrstviť aj pomocou obyčajnej lyžice – ako biele ostrovčeky.

Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 35 minút – koláčik je treba sledovať!

Granko bábovka

Potrebujeme:

5 vajec

Strúhaná citrónová kôra (z jedného citróna)

1 bal. vanilkového cukru

200 g – 250 g práškového cukru (ak dáte viac granka tak uberte cukor)

250 g polohrubej múky

100 ml oleja

100 ml vody

1 bal. kypriaci prášok

Granko – 3-4 lyžice

Poleva:

Granko

Šľahačková smotana

Maslo

Postup:

Žĺtky si vyšľaháme s citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a práškovým cukrom úplne do peny. Pridáme múku,olej, vodu a kypriaci prášok a vymiešame. Ušľaháme si bielky, pridáme k cestu a jemne už len varechou vmiešame. Zhruba polovicu cesta si zafarbíme grankom do vymastenej a strúhankou alebo kokosom vysypanej formy nalejeme cesto. Môžeme urobiť aj vzor vidličkou alebo lyžičkou. Dáme do trúby na 45 minút na 180 stupňov.
Zatiaľ sa mi vždy podarila a krásne sa vyklopí, ja ju vyklápam ešte horúcu.

Ako polevu si rozpustíme granko s trochou šľahačkovej smotany a maslom. Je to výborná dobrôtka, určite si pochutnáte.

Granko guľky bez pečenia

Súvisiaci obrázok

Potrebujeme:

300 g polotučného tvarohu

50 g orechov

150 g sušienok alebo piškót

Cukor a vanilkový cukor podľa chuti

Na obaľovanie

Granko

Postup:

Tvaroh popučíme vidličkou alebo rozmiešame pomocou šľahača. Do kuchynského robota vložíme sušienky nalámané na menšie kúsky a oriešky. Rozmixujeme na jemnú drť.

Tvaroh zmiešame s orieškovo-sušienkovou drťou a dôkladne premiešame. Dochutíme cukrom podľa chuti.

Zo zmesi tvarujeme guľky a obaľujeme ich v Granku.

Guľky vložíme na 1 hodinu do chladničky.

Granko krém

Potrebujeme:

250 g mascarpone

250 ml smotany na šľahanie

80 g práškového cukru

2 lyžice granka

2 lyžice vody

Postup:

V miske zmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie a granko. Pridáme aj práškový cukor a šľaháme, kým vám nevznikne hladký krém.

Granko mls

Potrebujeme:

Tmavé cesto:

2 hrnčeky hladkej múky

1 bal. kypriacieho prášku

1 hrnček kryštálového cukru (alebo menej, ak sladíte menej)

3/4 hrnčeka oleja

1 hrnček mlieka

2 vajcia

4 lyžice Granka

Citrónová kôra z jedného citróna

Svetlé cesto:

2 vaničky mäkkého tvarohu

1 bal. vanilkového cukru

1 bal. vanilkového pudingového prášku

¾-1 hrnček práškového cukru (podľa toho, ako sladíte)

2 vajcia

1/2 hrnčeka mlieka

Postup:

Na tmavé cesto si ušľaháme vajcia s cukrom do svetlej peny. Potom do zmesi pomaly vlejeme olej, mlieko a citrónovú kôru za stáleho miešania. Nakoniec prídu do cesta aj sypké prísady – múka, prášok do pečiva a granko (granko pridávam do cesta až úplne nakoniec).

Na vymastený a vysypaný plech rozotrieme 2/3 kakaového cesta, pričom zvyšok cesta si odložíme bokom na finále prípravy.

Svetlé cesto je veľmi jednoduché – stačí len zmiešať všetky prísady – tvaroh, vajcia, pudingový prášok, mlieko, vanilkový aj práškový cukor. Hmota by mala redšia.

Do vymasteného a múkou vysypaného plechu navrstvíme najskôr tmavé a potom svetlé cesto – svetlé cesto môžeme vrstviť cik-cak, alebo robiť ostrovčeky a potom ich trochu rozmazať lyžičkou. Môžete tiež vrstviť – tmavé, svetlé, tmavé – je to na vás a vašej kreativite.

Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 35 minút prípadne dlhšie, uvidíte sami. :-)

Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Tipy pre vás: Podľa originál receptu (toho, ktorý som sem dala) je cesto dosť tekuté, ja zvyknem tmavé zahustiť ešte trochou múky a do svetlého pridávam ešte jeden pudingový prášok – v originálnom recepte ide dokonca do svetlého cesta až 1 hrnček mlieka, ale to som si dovolila upraviť, naozaj sa to veľmi roztekalo. Treba však povedať, že koláčik je výborný aj tekutejšieho cesta, na chuti mu to neuberie, len sa môže trocha rozpadávať. Tiež môžete pokojne ubrať cukor, ak príliš nesladíte.

Pribináčik z granka

Potrebujeme:

2 tvarohy vo vaničke ja dávam odtučnené
cukor podľa chuti – môže byť práškový aj obyčajný
smotana na šľahanie – lepšia je tá v kelímku
Granko podľa chuti, ak chcete, môžete požiť aj kakao alebo čokoládu

Postup:

Príprava je veľmi jednoduchá. Do misy nalejeme smotanu na šľahanie a šľaháme kým nezhustne. Pridáme tvarohy a cukor a šľaháme ďalej. Nakoniec pridáme kakao a opäť šľaháme. Naložíme do mištičiek a alebo ako ja do dózy s viečkom a dáme do chladničky. Z toho množstva máme cca liter pribiňáku. Je chutný a tiež lacnejšie ako v obchode. Okrem iného viete čo presne za zloženie v ňom je :-)