Geniálny tip do záhrady: Pec na pizzu či chlieb za menej ako 20 Eur!

Všetci vieme, že plne funkčná pec na prípravu pizze, chleba alebo iného domáce pečiva nie je vôbec lacnou záležitosťou, práve naopak.

Všetci vieme, že plne funkčná pec na prípravu pizze, chleba alebo iného domáce pečiva nie je vôbec lacnou záležitosťou, práve naopak. Profesionálne kuchyne investujú tisíce eur, aby mohli pripravovať pochúťky s neopakovateľnou chuťou a vôňou, ktorú sa v inom zariadení na pečenie, nikdy nepodarí ani len napodobniť.

My vám dnes prinášame jedinečný tip od ľudí, ktorý sa rozhodli, že profesionálnu pec vybudujú tak, ako ju budovali ľudia kedysi – svojpomocne, z dostupných materiálou a len s minimálnymi nákladmi.

Potrebujeme:

Tehly

Hlinu

Sklenené fľaše (ideálne rozdrvené na menšie črepy)

Hlinu

...

Maltu

Piliny

Mriežku na pečenie

Postup:

Najskôr je potrebné vytvoriť základňu pre budúcu pec. Je vytvorená z kameňov a zmesou hliny a malty, ktorá vypĺňa medzery medzi kameňmi.

outdoor oven 1

Na tento podstavec uložíme sklenené fľaše, ktoré poslúžia ako izolačná vrstva. Fľaše zasypeme vrstvou malty, hliny a pilín. Fľaše je dobré rozdrviť na menšie kúsky, majú tak väčšiu kapacitu udržať teplotu vo vnútri pece.

Potom je pomocou tehál a maltovo-hlinenej zmesi vytvorený oblúk a vnútro ohniska – tvorené zmesou hliny a malty. Na ohnisku je izolačná vrstva z hliny a pilín.

outdoor oven 2

outdoor oven 3

Pec je pripravená, teraz stačí už len na mriežku uložiť pochúťky, ktoré chceme v peci pripraviť.

outdoor oven 5

Ak sa pýtate, kde je komín, ten sa do pece takéhoto typu nestaval práve kvôli kupolovitému tvaru. Ten zabezpečuje, aby horúci vzdych neustále cirkuloval a nebol odvádzaný preč.

Exif_JPEG_PICTURE

outdoor oven 6

Páči sa vám tento nápad? Napíšte nám do komentárov! :-)

zdroj: theyearofmud