plny-hrniec_transparent_negativ.png

Geniálny slivkový koláč BEZ KYSNUTIA: Vďaka tejto jednej ingrediencii je cesto super vláčne a koláč mizne zo stola rýchlosťou blesku!

Vynikajúci slivkový koláč bez kysnutia - rýchly a vynikajúci!

Overený recept na geniálny slivkový koláčik, ktorý nepotrebuje ani minútu kysnúť a keď ho dám na stôl, o chvíľu neostane ani omrvinka.

Do cesta sa pridáva smotana, vďaka ktorej je lahodné a vláčne, takže celý koláčik je veľmi šťavnatý a chutný.

Deti sa za ním idú zblázniť a každá návšteva pýta recept.

 

 

Príprava je veľmi jednoduchá a podľa tohto receptu z YouTube kanála GOOD idea ho zvládnete ľavou zadnou.

 

Potrebujeme:

čerstvé alebo mrazené slivky

Na cesto

1 hrnček hladkej múky

1/2 hrnčeka polohrubej múky

1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

2 vajcia

1/2 hrnčeka kryštálového cukru

1/2 hrnčeka rastlinného oleja

1/2 hrnčeka kyslej smotany

Na mrveničku:

50 g masla

5 PL hrubej múky

5 PL kryštálového cukru

voliteľné: škorica

Postup:

Do misy si rozbijeme vajcia, nasypeme kryštálový cukor a ručným mixérom šľaháme do peny.

 

 

Nalejeme rastlinný olej, pridáme kyslú smotanu a obe suroviny zašľaháme ručným mixérom, aby bola hmota kompaktná.

 

 

 

 

V samostatnej miske si zmiešame suché prísady (hladkú múku, polohrubú múku a kypriaci prášok).

 

 

Zmes postupne zašľahávame do tekutej hmoty a keď je cesto kompaktné, rovnomerne ho nalejeme do maslom vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy.

 

 

 

 

 

 

 

Slivky si vykôstkujeme, nakrájame na polovice alebo ešte menšie kúsky podľa vkusu a rovnomerne naukladáme na vrch, aby bol celý pokrytý. 

 

 

V tomto recepte boli použité mrazené slivky, ktoré už boli vykôstkované.

Pripravíme si mrveničku z masla, hrubej múky a kryštálového cukru, ktorá doladí celkovú chuť koláča.

TIP: V tejto fáze môžete pridať do mrveničky aj trochu škorice, ktorá koláč príjemne rozvonia. 

V prípade, že sa vám nezdá mrvenička dosť sypká, môžete podľa potreby pridať cukor, aj múku. 

Mrveničkou rovnomerne posypeme celý vrch koláča.

 

 

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 160 °C asi 40 minút. 

 

 

Počas pečenia koláča bude váš dom krásne voňať a všetkým sa už budú zbiehať slinky.

Hotový koláčik necháme vychladnúť, nakrájame a môžeme podávať.

Uvidíte, že zmizne zo stola rýchlosťou blesku a jeden kúsok nikdy nestačí.

 

 

Celý postup nájdete v priloženom videu.

Dobrú chuť!

Pozn: Video recept s foto postupom bol použitý na základe súhlasu autorky videa.

 

https://youtu.be/37Y1TWOoYYQ

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes