Geniálny osúch z Chorvátskeho Grobu: Tento recept má neskutočný úspech všade, kde ho vyskúšajú!

Tento osúch mám od svokry z Chorvátskeho Grobu a pečiem ho pravidelne. Je to výborná pochúťka aj k pivu alebo poháriku vína. Je výborný, ochutnajte!

Tento osúch mám od svokry z Chorvátskeho Grobu a pečiem ho pravidelne. Je to výborná pochúťka aj k pivu alebo poháriku vína. Je výborný, ochutnajte!

Potrebujeme:

400 g polohrubej múky + 1 lyžicu na kvások

½ kocky droždia

200 ml teplého mlieka (+150 ml mlieka prípadne viac, podľa konzistencie cesta)

1 lyžicu kr. cukru

2 lyžice bravčovej masti

...

1 vajce

Štipku soli

Na vrch:

375 g kyslej smotany

Soľ

Červenú cibuľu

Slaninku

Postup:

Na kvások zmiešame mlieko s droždím, cukrom, lyžicou múky a necháme vyjsť kvások. V inej miske zmiešame ostatné prísady, pridáme kvások a vymiešame polotuhé cesto. Poprášime múkou a necháme podkysnúť 30 minút. Cesto bude dosť na dva stredné plechy, rozdelíme ho teda na polovicu. Plechy vymastíme masťou a cesto na pelchu ponaťahujeme tak, aby malo približne rovnomernú hrúbku. Nanesieme smotanu zmiešanú s trochou soli, pridáme nakrájanú cibuľku aj slaninku.

Pečieme pri teplote 200 stupňov 30-35 minút. Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)