Existuje veľa receptov na zemiaky. Dnes vám prestavíme vynikajúci recept na zemiaky z talianskej kuchyne. Omáčka na tieto zemiaky je veľmi podobná omáčke používanej na ochutenie tradičných cestovín carbonara. Jedlo je veľmi veľmi jemné a zároveň sýte – ideálne pre rodinnú večeru, alebo obed. Namiesto morčacieho mäsa môžete použiť napríklad kuracie prsia.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
150 g morčacieho stehna
1 cibuľa
300 ml kyslej smotany
100 g tvrdého syra
50 g slaniny
1 vajce
Petržlenová vňať
Soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Ošúpané zemiaky nakrájajte na krúžky alebo veľké kocky a dajte variť do v slanej vody (asi 10 minút). Môžete variť celé zemiaky, ale nie až do mäkka a až potom ich nakrájať.
Zmiešajte kyslú smotanu, strúhaný syr a vajce, zľahka osolte a okoreňte.
Zohrejte panvicu, rozpustite maslo a nakrájanú cibuľu opražte. Nakrájajte morčacie mäso na kocky a dajte k cibuľke na panvicu. Duste 5-10 minút.
Opražte slaninu na suchej panvici.
Vložte zemiakové plátky do vymastenej misy. Zalejte smotanovou zmesou, pridajte mäso a slaninu. Pečieme 15 minút pri 200 C°, posypte petržlenovou vňaťou a pečte ďalších 15 minút pri 180 °.