Ak ste už vyskúšali niektorý z účinkov sódy bikarbóny a chceli by ste poznať ďalšie spôsoby, ako ju využiť, máme pre vás tieto užitočné tipy.
Sóda bikarbóna je pomerne lacná a zvládne toho naozaj veľa.
Pomáha pri čistení domácnosti, jej schopnosti sa dajú využiť pre zdravie, krásu, aj pri varení!
Pozrite si, čo všetko sóda bikarbóna dokáže a vyskúšajte tieto triky z youtube aj vy.
Pre krajšiu farbu brokolice a strukovej fazuľky
Nalejte vodu do hrnca, nechajte zovrieť a pridajte trochu sódy bikarbóny.
Vložte ružičky brokolice a nechajte povariť asi 3 – 4 minúty.
Vďaka sóde bikarbóne si brokolica zachová krásnu sviežu farbu.
To isté platí aj o zelenej strukovej fazuľke.
Pridajte štipku do zeleninovej polievky
Aby bola zelenina rovnako chutná a mala peknú farbu aj na druhý deň, pridajte do polievky štipku sódy bikarbóny.
Na jablká
Ak si chcete uskladniť úrodu jabĺk napríklad v kompóte, ošúpte ich, zbavte jadrovníkov, nakrájajte na mesiačiky a namočte ich na 6 hodín do roztoku sódy bikarbóny.
Pomer je 1 lyžička sódy bikarbóny na 1 liter vody pri 1 kg jabĺk.
Po uplynutí tejto doby si jablká opláchnite pod tečúcou vodou, potom si do hrnca nalejte 300 ml vody a pridajte kilogram kryštálového cukru.
Priveďte do varu a povarte, kým sa cukor nerozpustí.
Vložte mesiačiky jabĺk a povarte asi 20 – 25 minút.
Nezabudnite pridať štipku kyseliny citrónovej, potom preložte jablká so sirupom do čistých zaváraninových pohárov a pevne uzavrite viečkom.
Vďaka sóde bikarbóne sa vám jablká nerozpadnú a ostanú pekné celé.
Sterilizácia zaváraninových pohárov
Pred zaváraním a sterilizáciou je dobré poháre umyť aj sódou bikarbónou.
Sterilizovať ich môžete týmto spôsobom aj v mikrovlnnej rúre.
Stačí len vložiť poháre s trochou vody do mikrovlnnej rúry, nastavte na maximálny výkon a sterilizujte po dobu 3 minút.
Do cesta
Potrebujeme:
4,5 – 5 šálok hladkej múky (objem šálky je 250 ml)
500 ml kefíru
40 g masla
3 PL rastlinného oleja
1 vajce
1 ČL soli
2 PL kryštálového cukru
1 ČL sódy bikarbóny
Postup:
Do misy si preosejte múku, zapracujte zmäknuté maslo a v samostatnej mise si vyšľahajte vajíčko s kefírom.
Pridajte soľ, cukor, rastlinný olej a dobre prešľahajte metličkou.
Vymieste kompaktné cesto, preložte ho na pomúčenú dosku, vyvaľkajte, preložte a znova vyvaľkajte, pričom ho vždy potrite trochou suchej sódy bikarbóny.
Cesto vložte do vrecka, nechajte pol hodinu stáť, potom vyformujte malé koláčiky a vysmažte na panvici s olejom dozlatista.
Dobrú chuť.
Na ľahké umývanie mikrovlnnej rúry
Dajte do mikrovlnnej rúry sklenenú alebo keramickú misku s vodou, v ktorej rozmiešajte lyžičku sódy bikarbóny.
Zapnite na maximálny výkon na 5 minút, následne vyčistite vnútro mikrovlnnej rúry a uvidíte, že nečistoty pôjdu ľahšie dolu.
Na čistenie rýchlovarnej kanvice
Do rýchlovarnej kanvice si nalejte vodu, pridajte sódu bikarbónu a nechajte zovrieť. Vodu zlejte.
Vďaka tomuto postupu vyčistíte kanvicu od vodného kameňa.
Varenie fazule
Ak pri varení fazule pridáte do vody trochu sódy bikarbóny, fazuľa rýchlejšie zmäkne.
Rovnakým spôsobom môžete variť aj sušený hrach.
Kuracie nugetky chutia ešte lepšie
Potrebujeme:
900 g kuracích pŕs
1 ČL kukuričného škrobu
1/2 ČL sódy bikarbóny
1 PL citrónovej šťavy
soľ
múku na obaľovanie
Postup:
Mäso si nakrájajte, vložte do misy, osoľte a posypte sódou bikarbónou. Polejte citrónovou šťavou, posypte lyžičkou kukuričného škrobu a nechajte pôsobiť 20 minút.
Potom kúsky mäsa obaľte v múke a vysmážajte dozlatista na rozhorúčenom oleji.
Ukladajte na papierové utierky, aby ste ich zbavili prebytočnej mastnoty.
Dobrú chuť!
Čistenie drevených dosiek na krájanie
Udržujte vaše drevené dosky na krájanie čisté a bez zápachu.
Stačí, ak ich budete čistiť pomocou sódy bikarbóny, ktorú si nasypete na navlhčenú hubku.
Potom opláchnite a utrite dosucha.
Viac trikov nájdete v priloženom videu: