Ak ste dostali chuť na sladké a túžite po niečom naozaj dobrom, vyskúšajte tieto šišky plnené vanilkovým krémom podľa receptu z youtube…
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
4 PL sušeného mlieka
50 g masla
1 vajce izbovej teploty
15 g droždia
275 ml teplého mlieka
1 PL vanilkovej esencie
štipku soli
80 g kryštálového cukru
olej na vyprážanie
Na krém
100 g kukuričného škrobu
1 l mlieka
vanilkovú esenciu
cukor podľa chuti
Postup:
Na pracovnú dosku si nasypeme 500 g múky, do stredu urobím jamku a nasypeme do nej sušené droždie. Potom nasypeme cukor a všetky tri suché ingrediencie zmiešame. Opäť urobíme do stredu jamku a pridáme vajce.
Teraz po troškách zapracujeme teplé mlieko.
Na okraj nasypeme štipku soli, pridáme sušené mlieko, vanilkovú esenciu, 50 g masla a pomocou stierky a ruky od kraja zapracovávame suché suroviny s ostatnými.
Poriadne vymiesime hladké a vláčne cesto. Preložíme ho do vymastenej misy, jemne potrieme olejom, zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme nakysnúť.
Medzitým si pripravíme krém. Odlejeme si trochu mlieka do misky a zvyšok dáme variť do hrnca. V studenom mlieku si rozmiešame kukuričný škrob a vanilkovú esenciu tak, aby nám nevznikli hrudky.
Do hrnca s horúcim mlieko pridáme asi 4 lyžice cukru. Premiešame a keď sa cukor rozpustí, primiešame do mlieka za stáleho miešania aj zmes s kukuričným škrobom. Varíme do zhustnutia.
Prikryjeme ho potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto si preložíme na pracovnú dosku a vyvaľkáme.
Pomocou pohára alebo vykrajovačky začneme z cesta vykrajovať kruhy. Poukladáme ich na plech, pod každý cestový kruh dáme kúsok papiera na pečenie, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme ich hodinu podkysnúť.
Potom ich kladieme do horúceho oleja a vysmážame do zlatista. Poukladáme ich na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočného oleja, pocukrujeme a po prekrojení plníme pripraveným krémom.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: