plny-hrniec_transparent_negativ.png

Geniálne mini pizze z kyslej smotany, cesto bez kysnutia: Sú mäkulinké aj na druhý deň!

Perfektný nápad na pohostenie pre vašich hostí, namiesto obložených chlebíčkov. Ja podávam aj k omáčkam, alebo napríklad ako chutné mini pizze s oblohou. U nás doma idú doslova ako „teplé rožky“. Dávam ich aj deťom do školy ako desiatu, cesto je mäkučké aj na druhý deň.

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

1 bal. prášku do pečiva

10 g čerstvého droždia

½ lyžičky cukru

½ lyžičky soli

50 g masti alebo masla

100 ml kyslej smotany

250 ml vody

2 lyžice olivového oleja

Náplň:

Šunka, syr, oregano, majonéza alebo paradajková omáčka – jednoducho čokoľvek čo máte poruke

Postup:

Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva. V sypkej zmesi urobíme jamku, do ktorej nalejeme vlažnú vodu, droždie a cukor. Počkáme, kým vyjde kvások, pridáme ostatné prísady a vymiesime jednotné cesto. Ku koncu pridáme olivový olej, vďaka ktorému bude cesto pružnejšie a mäkšie.

Cesto rozdelíme na 10 loptičiek, z ktorých vyformujeme 10 placiek s priemerom asi 12 cm. Placky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomocou misky som stred palaciniek stlačila, čím vznikol vyvýšený okraj (použila som misku s priemerom 10 cm – teda okraj mal asi 2 cm). Nezabudnite si misku zakaždým posypať múkou, aby sa nelepila na cesto.

Rúru zapneme na 200 stupňov a medzitým si na placky navrstvíme náplň – náplň vrstvíme do stredovej časti – po vyvýšený okraj. Najskôr omáčka, potom šunka a nakoniec syr.

Pečieme pri teplote 200 stupňov – alebo kým okraje cesta nie sú zlatisté. Odporúčam aj len potreté maslom a cesnakom – sú výborné!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes