Geniálne „Hrncové palacinky“, ktoré robila už moja babička: Zabudnite na ostatné recepty, naučte sa tento a nič iné už nepotrebujete!

Tento recept môžeme nazvať aj základný – ale ja by som ho skôr nazvala dokonalým :-). Ak poznáte tento, môžete pripraviť akékoľvek palacinky – slané, šťavnatejšie, sladké, tenšie, extra nadýchané, bublinkové, jednoducho akékoľvek.

Tento recept môžeme nazvať aj základný – ale ja by som ho skôr nazvala dokonalým :-). Ak poznáte tento, môžete pripraviť akékoľvek palacinky – slané, šťavnatejšie, sladké, tenšie, extra nadýchané, bublinkové, jednoducho akékoľvek.

Potrebujeme:

500 ml mlieka

4 vajcia

300 g hladkej múky

2 lyžice oleja

2 lyžice cukru

...

Štipku soli

Postup:

Mlieko dobre rozmiešame s múkou pomocou metličky, pridáme vajíčka, olej, cukor, soľ a rozmiešame na jednotnú zmes – cesto by malo byť hladké a bez hrudiek.

Panvicu preložíme na plameň a necháme ju zahriať. Na panvicu nakvapkáme trochu oleja a pomocou papierového obrúska ho rozotrieme po povrchu panvice. Cesto rovnomerne dávkujeme na panvicu, keď je spodná strana zlatohnedá a tuhá (nie tekutá), placku obrátime.

Teraz prichádza trik s hrncom. Čistý hrniec – asi taký veľký, ako je palacinka, uložíme na palacinku – vďaka tomu bude palacinka perfektne upečená z oboch strán – úplne rovnomerne.

Z jedného cesta nekonečne veľa možností!

Tento recept môžete obmieňať podľa potreby – ušľahajte bielky zvlášť a žĺtky s cukrom a múkou zvlášť, potom zmiešajte a vaše palacinky budú extra nadýchané. Pridajte viac mlieka a palacinky budú tenšie. Pridajte do cesta minerálku alebo prášok do pečiva a budú bublinkové. Pridajte cmar a nakrájanú slaninku, vynechajte olej a máte perfektné palacinky na slano. Pridajte do cesta nastrúhané jabĺčko a budú extra šťavnaté. Pridajte hrozienka a môžete ubrať cukor. Variant je obrovské množstvo, stačí si len vybrať!