Mäkký chlieb s čerstvou cuketovou pomazánkou je sám o sebe fantastickou pochúťkou.
Táto zmes je výborná aj pod mäsko, alebo do polievok či k cestovinám.
U nás je to rozhodne najlepší spôsob, ako uchovať domácu úrodu cukety a paradajok.
Potrebujeme:
3 kg cukety / tekvice
500 g mrkvy
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
500 g papriky
5 strúčikov cesnaku
1,5 kg paradajok
2,5 lyžičky pálivej červenej papriky
100 g cukru
2 lyžice soli
200 ml oleja
Postup:
Paradajky zomelieme v mlynčeku na mäso (môžeme ošúpať, ale nie je to nutné).
Rovnako zomelieme aj cuketu.
Nakoniec zomelieme aj papriku, cesnak a mrkvu nastrúhame, alebo tiež zomelieme.
Pridáme aj všetky ostatné prísady.
Dôkladne premiešame a preložíme na plameň.
Varte zeleninovú zmes pri strednej intenzite asi 40 minút a občas premiešame.
Potom pridajte pálivú červenú papriku a varíme ešte ďalších 10 minút.
Navrstvite horúcu zmes do sterilizovaných nádob.
Potom pevne zatvorte.
Otočte poháre hore dnom.
Nakoniec zakryte dekou a nechajte vychladnúť.
Cuketová zmes je vynikajúca do polievok, omáčok, alebo aj sama o sebe – napríklad s čerstvým pečivom.
U nás je tak obľúbená, že sa vyjedá rovno z pohára.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: befottkompotsavanyusag