Futuristická budova budúcnosti inšpirovaná horskou dráhou

Návrh budovy budúcnosti pochádza z dielne priemyselného dizajnéra Shin Kuoa, ktorý unikátnu podobu budovy odprezentoval vo svojej dizertačnej práci na Univerzite v San Franciscu.

Budova je unikátna v tom, že jej jednotlivé bunky – byty sa neotáčajú len okolo vlastnej osi, ale  presúvajú sa tiež zdola nahor. Jeho obyvatelia teda budú mať neustále iný výhľad a zároveň spolu so svojimi bytmi putujú z najvyššieho poschodia až na najnižšie nadzemné úrovne. Budovu prirovnal samotný dizajnér k „pomalej“ horskej dráhe, ktorá sa otáča, stúpa a klesá.

Jednotlivé apartmány sú umiestnené na dráhe, rovnako ako vagóny na horskej dráhe a ich pohyb je presne naprogramovaný spolu s presným načasovaním každého pohybu. Každý apartmán, ktorý dosiahne najnižšiu úroveň, je následne vytiahnutý do najvyššej úrovne pomocou žeriavového systému v útrobách budovy. Pred vytiahnutím sú kvôli bezpečnosti na každom apartmáne automaticky zablokované dvere a odpojené všetky inžinierske siete – tie sa na najvyššom poschodí opäť automaticky zapoja.

Tvorca futuristického projektu s názvom Turn to Future sa domnieva, že podobné projekty by mohli riešiť problém obrovských cien účtovaných za apartmány s najlepším výhľadom. Budova rieši taktiež ďalšie problémy súvisiace s urbanizáciu. V jej dôsledku sa totiž neustále stavajú nové a nové výškové budovy, ktoré znehodnocujú okolité budovy tým, že ich obyvateľov oberajú o výhľad. Na tento trend doplácajú predovšetkým obyvatelia nižších poschodí.

Kuo pre denník Huffington Post uviedol, že momentálne hľadá investora pre svoj ambiciózny projekt. Jeho prvou realizáciou by mala byť päťpodlažná budova, ktorá by mala slúžiť ako hotel alebo luxusný bytový dom.

Spinning around: An industrial designer has come up with a new idea for a building with rotating apartments that offer constantly changing views of the city around 

...

Rotating: The apartments are positioned on a track similar to a roller coaster and move on a 'pre-determined schedule'.Once an apartment reaches the bottom, it is pulled back to the top of the building 

Equal: Designer Shin Kuo said he thought up the idea as a solution to the problem of price differences between apartment units at the top of buildings (with better views) and those at the bottom  

The best view: In Kuo's ideal apartment, every resident would get the change to to have the penthouse apartment. Above, a mock up of a view from one of his units 

 

zdroj: Huffington Post