plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je dôvod, prečo je FRANCÚZSKY vývar preslávený na celom svete: Žiadny bujón, žiadna vegeta – pridávajú doň TOTO!

Francúzsky šéfkuchár ukázal, ako variť vývar: Žiadne Maggi, žiadna Podravka, iba čistá esencia chuti!

Mysleli ste si, že vývar na varenie je výlučne slovenský?

V obľube ho majú Poliaci aj Francúzi.

A práve francúzsky šéfkuchár poradil, čo doňho pridávať, aby sme získali ešte bohatšiu chuť. 

 

 

Postupujte podľa tohto odporúčania z portálu gotujmy.

Francúzsky šéfkuchár Michel Dumas je medzi svojimi krajanmi veľmi obľúbený.

V jednom z videí ukázal, ako variť vývar.

Kuchár zo Seiny varí svoj vývar výlučne z kuracieho mäsa, respektíve z celého kuraťa.

 

 

Kuracie telo sa však najskôr rozdelí na kusy – do hrnca idú samostatne nohy, krídla, telo atď.

Ďalšia vec je zelenina.

Do hrnca hneď hodí aj mäso, aj zeleninu, bez toho, aby si predtým pripravil len mäsový vývar.

Aké bylinky mám pridať do vývaru?

 

 

Najväčším rozdielom medzi oboma verziami vývaru sú však bylinky.

Kým v slovenskom vývare používame najmä ligurček a na záver vývar dochutíme čerstvou petržlenovou vňaťou, Francúzi vrátane šéfkuchára Dumasa staviili na oveľa silnejšiu, bylinkovú ingredienciu.

Do hrnca ihneď vložte zmes petržlenovej vňate, tymianu, rozmarínu a bobkových listov.

 

 

Francúzsky šéfkuchár má špeciálny trik, ako z nich vydolovať maximum chuti.

Recept na francúzsky vývar

Ingrediencie:

celé kura

4 mrkvy

1 pór

2 cibule

petržlen

zväzok tymianu

bobkové listy (najlepšie čerstvé)

2-3 vetvičky čerstvého rozmarínu

soľ

celé čierne korenie

Príprava:

Kuracie mäso vložte do veľkého hrnca.

 

 

Pridajte hneď celú cibuľu.

Ak chcete vývar pripraviť len ako základ iného jedla, nakrájajte ju na malé kocky.

Pridajte aj celú očistenú mrkvu a celý pór previazaný kuchynskou šnúrkou a nakrájaný na kratšie kúsky.

 

 

Podobne zviažte čerstvé bylinky (tymian, rozmarín a petržlen) a vložte ich do hrnca.

Takto ich z hrnca ľahko vyberiete pri zachovaní maximálnej chuti pri varení.

Pridajte aj bobkové listy. 

 

 

Všetko zalejeme vodou tak, aby pokryla všetky ingrediencie.

Varíme na miernom ohni.

Na konci varenia dochutíme soľou a korením podľa chuti.

Najlepší vývar si pripravíte tak, že doňho pridáte túto jednu ingredienciu!

 

 

Ako urobiť pravý vývar ako z babičkinej kuchyne?

Tajomstvom je pridanie istého druhu mäsa a tejto zeleniny.

Pozrite sa, čo pridať do vývaru a možno vás to prekvapí.

 

 

Niektorí ho varia len s hydinovým mäsom, iní pridávajú trochu hovädzieho mäsa pre správnu vôňu.

Ďalší sa rozhodnú pre iný druh hydiny, niekedy chudú morku, inokedy tučnejšiu kačicu.

Tradičný recept na vývar obsahuje nielen hydinové, ale aj hovädzie či teľacie mäso.

Všetky tieto druhy budú dobrou voľbou, aj keď najlepšie je použiť zmes viacerých rôznych druhov mäsa, pretože takáto zmes dodá vývaru plnú chuť aj bohaté nutričné hodnoty.

 

 

Oplatí sa zvoliť aj časti s kosťou, ako je krk, kuracie stehná alebo hovädzia hruď.

Kĺbové kosti a chrupavky sú bohatým zdrojom kolagénu, ktorý má priaznivý vplyv nielen na našu pokožku, vlasy a nechty, ale je aj nositeľom chuti a prírodným zahusťovadlom.

Mali by sme pamätať aj na to, že pravý vidiecky vývar by mal byť tučný, pretože práve mastné oká na povrchu vývaru akumulujú všetku chuť a mnohé nutričné ​​hodnoty.

Preto sa neoplatí vyberať prehnane chudé mäso alebo odrezať každú tukovú blanu z kúskov.

Akú zeleninu pridať do vývaru aby ste mu pridali tú správnu chuť?

 

 

Menej pozornosti sa väčšinu venuje výberu zeleniny, ktorá spolu s mäsom tvorí celkovú chuť tejto polievky – sú základnou ingredienciou vývaru.

Skúste pridať okrem tradičnej koreňovej zeleniny aj kúsok bielej kapusty. 

Pretože tento nezvyčajný prídavok vo forme bielej kapusty fantasticky obohatí chuť polievky.

Zabudnutá ingrediencia z babkinej kuchyne

 

 

Kedysi povinnou, aj keď dnes už trochu zabudnutou zložkou vývaru, boli aj vnútornosti.

Naše mamy a staré mamy často dávali do hrnca srdcia, pečienky a žalúdky z kuracieho alebo morčacieho mäsa.

Takýto prídavok bol lacný a ľahko dostupný a dodal vývaru jedinečnú chuť.

Okrem bielej hlávkovej kapusty je to teda tiež surovina, ktorú by ste pri varení vývaru nemali vynechať.

 

 

Práve nízka cena spôsobila, že si mnohí z nás spájajú vnútornosti s produktom nižšej kvality.

Oplatí sa ich však zaradiť do jedálnička, pretože obsahujú množstvo prospešných zložiek a pri správnej úprave potešia svojou chuťou a textúrou.

Je však dôležité kupovať ich tesne pred varením, pretože majú krátku trvanlivosť.

Musíme tiež pamätať na to, aby sme ich pred pridaním do polievky dôkladne očistili.

Recept na vývar s drobmi a kapustou

 

 

Ingrediencie:

hovädzia hruď

1,5 kg kuracích stehien, krkovičky a krídel

6 kuracích sŕdc

4 hydinové žalúdky

2,5 litra vody

štvrtina hlávky bielej kapusty

2 mrkvy

1 koreň petržlenu

pol zeleru

1 cibuľa

nové korenie

bobkový list

čierne celé korenie

Postup:

Všetko mäso opláchneme, vložíme do hrnca s vodou a na strednom ohni privedieme do varu.

 

 

Keď voda vrie, stiahneme oheň na minimum a pozbierame penu.

Varíme ešte 2 hodiny.

Počas tejto doby ošúpeme všetku koreňovú zeleninu.

Nakrájame na menšie kúsky.

 

 

Po hodine pridáme do hrnca všetku zeleninu.

Vývar varíme ešte 1,5 hodiny na miernom ohni.

Vývar by ste mali soliť až nakoniec.

Takto pripravený vývar si vyžaduje trochu trpezlivosti, no neskôr mizne z tanierov behom chvíľky.

Garantujeme vám, že ho všetci vychvália do nebies a vrátia sa vám  spomienky na nedeľné večere u starej mamy.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn-Majka
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes