Francúzsky obrátený jablkový koláč

Tento dezert sa tiež nazýva Tarte Tatin. Je úžasne chutný a jednoduchý na prípravu. Môžete ho pripraviť z cesta, ktoré si sami vyrobíte, ja však používam lístkové cesto. Príprava koláču je s ním ešte jednoduchšia a rýchlejšia.

Tento dezert sa tiež nazýva Tarte Tatin. Je úžasne chutný a jednoduchý na prípravu. Môžete ho pripraviť z cesta, ktoré si sami vyrobíte, ja však používam lístkové cesto. Príprava koláču je s ním ešte jednoduchšia a rýchlejšia.

Potrebujeme:

1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta

200 g kryštálového cukru

50 ml vody

80 g masla

500 g jabĺk

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 lyžičku škorice

Postup:

Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie s pevným dnom . Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavíme  jadierok a nakrájame na osminky.

Pripravíme si karamel. V kastróle necháme skaramelizovať trochu vody a cukor. Potom pridáme zmäknuté maslo. Miešame, kým sa všetky prísady nespoja a nevznikne nám hladký karamel.

Karamel nalejeme do formy a uložíme naň jablká posypané škoricou. Jablká prikryjeme lístkovým cestom, okraje cesta zatlačíme a cesto popicháme vidličkou.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút. Koláč necháme vychladnúť a vyklopíme na tanier.

Poznámka: Ak sa rozhodne pripraviť vlastné cesto, potrebujete na to 100 g vychladeného masla, 200 g hladkej múky a 5 lyžíc mlieka. Cesto spracujeme, zabalíme do fólie a necháme 30 minút odpočívať v chladničke. Potom rozvaľkáme natenko.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: sovkusom