Keď budete robiť francuzáky, vezmite aj lístkové cesto a tortovú formu: O nič náročnejšie, ako klasika – chuť sa nedá porovnať!

Tento nápad som dostala pred pár mesiacmi, keď som mala v chladničke lístkové cesto, ktoré bolo treba spotrebovať. Plánovala som robiť francúzske zemiaky, tak som ho zakomponovala a trochu vylepšila. Výsledkom je ten najlepší slaný koláč, šťavnatý vo vnútri, chrumkavý na povrchu a naozaj výborný. Robím tak často, ako sa len dá.

Potrebujeme:

  • 1 plát lístkového cesta
  • 3 zemiaky (asi 1/2 kg)
  • 100 g obyčajného syra alebo camembertu
  • 100 g šunky alebo slaninky na plátky
  • 3 vajcia
  • 100 g smotany (šľahačka, aelbo sladká smotana)
  • 100 gr strúhaného eidamu
  • korenie
  • oregano, bazalka…
  • mlieko na varenie zemiakov

Postup:

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na veľmi tenké plátky a dáme variť do hrnca – namiesto vody som však použila mlieko – zemiaky sú potom fantasticky krémové. Mlieko ochutíme soľou a korením a ďalšími koreninami. Zemiaky stačí variť chvíľku, nemusia byť celkom rozvarené.

Medzitým do tortovej formy vložíme lístkové cesto aj s papierom na pečenie a a na dno navrstvíme šunku. Spodok cesta je dobré popichať vidličkou.

Uvarené zemiaky scedíme, necháme chvíľu vychladnúť a pridáme do formy spolu s kúskami syra a šunky alebo slaninky.

...

Na vrch som dala zvyšnú šunku a syr.

Smotanu zmiešame s vajíčkom – soľ som už nepridávala, pretože syr aj šunka bola slaná, ale ak máte iné prísady, pokojne trošku dosoľte.  Nalejeme na vrch a posypeme syrom.

Cesto, ktoré trčalo z formy teraz preložíme cez vrch koláčik. Potrieme vajíčkom – trochu na potretie si môžete oddeliť z vajec použitých v smotanovej zálievke.

koláč s zemiakmi a syrom (6)

Dáme do horúcej rúry vyhriatej asi na 180-190 stupňov. Pečieme asi 20 minút, alebo podľa skúseností s rúrou. Koláč by mal byť na povrchu zlatistý.

Necháme vychladnúť, vyberieme z formy a môžeme krájať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: recetasdememe