Francúzska šľahačková torta: Luxusný dezert z lístkového cesta a famózneho krému!

Na nedeľu ako stvorená – šľahačkoví torta plná lahodného krému. Je vynikajúca a jej príprava nie je vôbec náročná.

Na nedeľu ako stvorená – šľahačkoví torta plná lahodného krému. Je vynikajúca a jej príprava nie je vôbec náročná.

Potrebujeme:

1 bal. lístkového cesta

Na krém:

1 liter mlieka

8 vajec

300 g kryštálového cukru

...

100 g hladkej múky

1 vanilkový lusk (môžeme nahradiť 1 lyžičkou vanilkového extraktu)

25 g želatíny v prášku

Šlahačková vrstva:

500 ml smotany na šľanahie (33%)

2 bal. stužovača

2 lyžice práškového cukru

Postup:

Rozmrazené lístkové cesto rozdelíme na polovicu  a rozvaľkáme na dva tenké pláty. Z plátov vyrežeme dva kruhy tak, aby sedeli do okrúhlej tortovej formy (priemer 26 cm). Jeden kruh nakrájame na trojuholníky. Oba pláty upečieme dozlatista (pri teplote 180 stupňov približne 15 minút).

Pripravíme si krém. Žĺtky vyšľajáme s polovicou cukru do peny. Postupne pridáme múku, vanilku a 150 ml mlieka. Vyšľaháme hladkú hmotu.

Z bielkov a zvyšného cukru ušľaháme tuhý sneh.

700 ml mlieka preložíme do hrnca a dáme na plameň. Keď sa mlieko zohreje postupne doň vmiešame žĺtkovú hmotu a za stáleho miešania varíme, kým nevznikne hustý puding.

Do zvyšného mlieka nasypeme želatínu, necháme napučať a následne rozpustíme zahrievaním na plameni (podľa návodu na obale).

Želatínu necháme chvíľu vychladnúť a následne opatrne vmiešame do snehu. Sneh potom vmiešame do ešte horúceho žĺtkového pudingu a vymiešame nadýchaný krém. Krém navrstvíme na vychladnutý celý plát lískového cesta.

Zo smotany, cukru a stužovača ušľaháme tuhú šľahačku, ktorú navrstvíme na vychladnutý krém. Nakoniec vrch torty rovnomerne pokryjeme trojuholníkmi lístkového cesta. Môžeme potrieť polevou podľa chuti, alebo nechať len tak.

Tortu necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: bikkrusz