Fotopostup: Zemiakovo – syrový koláčik

Tento slaný koláčik je jedným z mojich najobľúbenejších pokrmov už od detstva. Pamätám sa, ako sa po kuchyni rozliehala lahodná vôňa cesnaku vždy, keď nám ho mama pripravovala. Recept na túto pochúťku sa u nás dedí a preto verím, že raz ho bude pre svoju rodinu s láskou pripravovať aj moja dcérka. :-)

Potrebujeme:

6 stredne veľkých zemiakov

2 vajcia

2 strúčiky cesnaku

3-4 lyžice majonázy

100 g strúhaného syra

...

1 lyžicu sušeného kôpru (príp. iných zelených byliniek)

Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

Ďalej budeme potrebovať

Zapekaciu misu s priemerom 26 cm

Postup:

Polovicu syra zmiešame v miske s vajíčkom a sušeným kôprom – táto zmes bude tvoriť vrchnú vrstvu koláča.

Druhú polovicu zmiešame s vajíčkom, prelisovaným cesnakom a majonézou.

Zemiaky nastrúhame na strúhadle, osolíme, okoreníme a zmiešame so syrovo-majonézovou zmesou. Túto zmes navrstvíme do vymastenej zapekacej misy. Povrch pokryjeme syrovo-kôprovou zmesou a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút, alebo kým nie je povrch koláča zlatistý.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: povarenok