Pri príprave domáceho chlebíka som vždy musela počítať so  štyrmi až piatimi hodinami prípravy, z ktorej bolo mojou najmenej obľúbenou časťou práve miesenie. Neverila by som, že niekedy objavím recept, v ktorom túto časť budem môcť  jednoducho vypustiť a dokonca aj celkový čas prípravy bude výrazne kratší. Skutočne som som našla a dnes oň chcem s vami podeliť. Ak aj vy túžite po lahodnom domácom chlebíku, ktorý navyše pripravíte rýchlo a jednoducho, tento recept je určený práve vám! :-)

Potrebujeme:

675 g hladkej múky

550 ml teplej vody

7 g sušeného droždia

2 lyžičky soli

1 lyžičku cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

V miske zmiešame 125 ml vody, lyžičku cukru a sušené droždie, premiešame a necháme vyjsť penu.

Vo väčšej miske zmiešame múku so soľou a pridáme  kvások. Vidličkou zjednotíme tekutú hmotu s múkou, postupne pridávame ďalšiu vodu a miešame vidličkou. Výsledná hmota bude veľmi lepivá. Preklopte ju na pracovnú dosku a dno misky pomúčte. Cesto potom vložte späť a pomúčte aj  jeho vrch.

Potom misku prikryjeme fóliou a necháme  kysnúť približne hodinu a pol.

Rúru nastavíme na 250 stupňov a do rúry na spodnú mriežku vložíme nádobu s 1 litrom vody – voda sa bude ohrievať spolu s rúrou.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku (príp. na papier na pečenie, ktorý pomúčime). Cesto rozdelíme na dve časti,  a pomúčenými rukami vyformujeme dva podlhovasté chlebíky.

Na povrchu oboch chlebíkov urobíme žiletkou alebo veľmi ostrím nožom šikmé zárezy. Bochníky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry.

Chlieb pečieme spolu s vodou 10 minút. Potom nádobu s vodou vyberieme a pečieme ešte 15 – 20 minút, alebo kým chlebík nebude mať na povrchu zlatisto hnedú kôrku.

Hotový chlebík necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať! :-)

zdroj: coolinarika

Témy:


Pridajte svoj komentár