Krehké cesto a úžasne lahodný krém. Nič nechutí tak úžasne, ako doma pripravené parížske rožky. Ak ste ich už niekedy ochutnali, určite nám dáte za pravdu. Myslíte si, že tento luxusný dezert je pre vás až príliš náročný? S týmto skvelým receptom to zvládne skutočne každý.
Potrebujeme:
4 bielky
300 g práškového cukru
150 g mletých vlašských orechov
30 g hladkej múky
Plnka:
4 vajcia
200 g kryštálového cukru
1 bal. vanilkového cukru
250 g masla
2 lyžice kakaa
Poleva:
Rozpustená čokoláda s maslom
Postup:
Biely ušľaháme s práškovým cukrom. Potom preložíme nad paru a šľaháme, kým hmota zhustne (že má krém správnu konzistenciu spoznáme podľa toho, že ho naberieme na lyžičku a on nesteká – trvá to približne 20 minút). Potom pridáme múku, orechy a všetko spolu prešľaháme.
Zložíme z pary a necháme 15 minút odstáť – krému bude počas chladnutia ešte viac hustnúť.
Potom krém navrstvíme do cukrárenského vrecka a na mastný papier na pečenie dávkujeme jednotlivé tvary rožtekov.
Rožteky je najlepšie piecť v teplovzdušnej rúre nastavenej na 50 stupňov. Cesto sa môže sušiť pomerne dlho, treba ho preto pravidelne kontrolovať.
Pripravíme si kém. Vajcia ušľaháme s oboma druhmi cukru do peny a preložíme do vodného kúpeľa. Šľaháme, kým krém nie je dostatočne hustý a nezačne sa lepiť na okraje misy. Ku koncu primiešame do krému kakao. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Zatiaľ si vyšľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach ho všľaháme do kakaového krému.
Keď sú rožteky dostatočne vysušené vyberieme ich z rúry a pomocou cukrárenského vrecka na ne navrstvíme kakaový krém. Vložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
Nakoniec si pripravíme polevu. Čokoládu rozpustíme s trochou oleja alebo masla vo vodnom kúpeli. Vrchnú časť rožtekov jednoducho namáčame do rozpustenej polevy a necháme stuhnúť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: mindmnetee