Skvelé domáce pečivo, ktoré navonok nie len krásne vyzerá, ale vo vnútri ukrýva chutné mäsové prekvapenie. Pripravte si chutnú večeru, alebo jednoducho slanú chuťovku, ktorú s naším fotopostupom zvládnete vykúzliť ľavou-zadnou. :-)
Potrebujeme:
200 ml mlieka
1 vajce
75 g masla
20 g čerstvých kvasníc
1 lyžičku suchých kvasníc
1 lyžicu soli
1 lyžicu cukru
1 kg pšeničnej múky (podľa toho koľko cesta chceme mať)
300 g jemnej salámy nakrájanej na hrubšie plátky
Postup:
Droždie rozpustíme v teplej vode. Mlieko zmiešame v miske s cukrom, soľou a maslom, zmes vlejeme do vody s kvasnicami. Pridáme múku a vypracujeme hladké cesto.
Keď je cesto hotové, prikryjeme ho a necháme na teplom mieste odpočívať cca 1 hodinu.
Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske (nie na veľmi tenkú vrstvu, aby sa nepotrhalo) a pomocou šálky alebo misky vyrežeme z cesta párny počet kruhov.
Na polovicu kruhov vložíme salámu a prikryjeme druhým kruho. V každom kruhu urobíme 8 rezov. Vznikne nám 8 neúplných trojuholníkov. Každé dva susediace trojuholníky vytočíme smerom od seba (viď obrázok).
Takto pripravené pečivo preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (príp. vymastený) a povrch každého „kvetu“ potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým kvety nie sú na povrchu zlatisté.
Vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladiť a podávame ešte teplé.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk