Zbierka 19 najlepších receptov na FIT šaláty, ktoré vás po sviatkoch dostanú späť do formy: A schudnete zdravo!

Potrebujete sa po sviatkoch plných hodovania a štedrých stolov, dostať do formy?

Potrebujete sa po sviatkoch plných hodovania a plných stolov dostať do formy? Máme pre vás zbierku fit šalátov, ktoré vás dostanú do formy raz-dva. Okrem toho, že sú ľahké a jednoduché na prípravu, sú aj veľmi zdravé a doslova vás nabijú živinami. Perfektné sú aj ako príloha k mäsku. Určite vám zachutia!

Vitamínová bomba – mrkvový šalát s cesnakom

Jednoduchý mrkvový šalát s cesnakom: Vitamínová bomba a parádna príloha aj pre tých, ktorí si strážia štíhlu líniu!

Potrebujeme:

4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)

1/4 kapusty nakrájanej nadrobno

2 strúčiky cesnaku

4 ks vajec uvarených natvrdo

...

čierne mleté korenie, morskú soľ

1-2 lyžice kyslej smotany (10%)

Postup:

Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soˇoľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.

Tukožrútsky šalát na prečistenie čriev

4 kilá dole, ani som nevedela ako: Tukožrútsky šalát prečistí črevá, naštartuje metabolizmus a s postavou dokáže zázraky!

Potrebujeme:

¼ hlávky kapusty

550 g červenej repy

400 g mrkvy

1 jablko – voliteľné

2 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžice strúhaného chrenu

Postup:

Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili. Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.

Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou

Konečne perfektná náhrada za kalorické šaláty, ktorá chutí fantasticky: Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou!

Potrebujeme:

1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)

3 ks mkrvy

1 väčšiu červenú cibuľu

3 lyžice citrónovej šťavy

1 lyžičku majonézy

1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať

Soľ, mletú rascu

Postup:

Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou. Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami. Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)

Vajíčkový šalát bez výčitiek

Fantastický vajíčkový šalát, z ktorého nepriberiete: Chutí výborne a môžete si pridať bez výčitiek!

Potrebujeme:

3 vajcia uvarené natvrdo

1 téglik cottage syru

50 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku

1-2 lyžice bieleho jogurtu

2 lyžičky horčice

Pár kvapiek citrónovej šťavy

Zelenú cibuľku

Hrášok na ozdobu

Postup:

Vajíčka nakrájame nadrobno, v miske si zmiešame cottage syr s horčicou, jogurtom, cibuľkou, syrom a pridáme k vajíčkam. Pokvapkáme citrónovou šťavou, ochutíme soľou, korením, a môžeme podávať. Ozdobíme hráškom.

 Kapustový šalát na chudnutie a proti nafukovaniu

Kapustový šalátik na chudnutie a proti nafukovaniu: Dajte si ho k hlavnému chodu a máte istotu, že vám nebude ťažko!

Potrebujeme:

500 g hlávkovej kapusty nastrúhanej alebo nakrájanej nadrobno

Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)

4 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

1 lyžičku morskej soli

Celá rasca

¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia

Voliteľné – štipka zázvoru

Postup:

Kapustu zmiešame s pórom. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie a soľ (aj nastrúhaný kúsok zázvoru, ak ho použijete). Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme doladiť podľa vlastnej chuti – napríklad viac medu alebo octu. Ja ho pripravujem presne takto!

Výborný slávnostný šalát

Zabudnite na ťažké šaláty s majonézou: Tento ľahký šalát skvele zasýti a chutí neodolateľne!

Potrebujeme:

200 g uvarených kuracích pŕs nakrájaných na kocky

200 g sterilizovanej mrkvy

200 g sterilizovaného hrášku

1 strúčik cesnaku

100 g bieleho gréckeho jogurtu (do jogurtu kvapneme trochu citrónovej šťavy)

200 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Je to celkom jednoduché, v miske spojíme všetky prísady, pridáme jogurt a dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Premiešame a môžeme podávať.

Ľahký kapustový šalátik

Namiesto ťažkých príloh som vyskúšala tento diétny francúzsky šalát: U nás doma mal ohromný úspech a nezvýšila z neho ani jedna porcia!

Potrebujeme:

1 kg zemiakov uvarených v šupke, ošúpaných a pretlačených

1 jablko ošúpané a postrúhané

1 ks zeleru

1 ks petržlenu

1 plechovku sterilizovaného hrášku a mrkvy (prípadne môžete použiť mrazenú a uvarenú zelenniu)

4 ks kyslých uhoriek nakráajných na kúsky

1 lyžicu citrónovej šťavy

2 kelímky nízkotučného jogurtu

2 lyžičky olivového oleja

½ cibuľky

Soľ a mleté čierne korenie

Voliteľné: pár vlašských orechov

Postup:

Zemiaky uvaríme spolu s očisteným zelerom a petržlenom. Potom všetku zeleninu pretlačíme cez pratláčadlo na zemiaky. Cibuľku som si krátko oresovala na suchej panvici, pridala som k zemiakom a zelenine. Potom pridáme aj hrášok, mrkvu, uhorky a dobre premiešame. Jogurt si zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou, korením a vmiešame do šalátu. Podávame s mäskom, alebo napríklad doň vmiešajte diétnu šunku a máte super večeru. Ja do šalátu zvyknem vmiešať aj jedno postrúhané jabĺčko a pár vlašských orechov. Získa ešte lepšiu chuť.

Nemecký uhorkový šalát

Nemecký uhorkový šalát s výbornou zálievkou: Bez octu, diétny a ak si pridáte, urobíte veľmi dobre!

Potrebujeme:

1 väčšiu šalátovú uhorku

1 veľkú rajčinu

½ cibule

Na zálievku:

½ šálky bieleho jogurt (obsah tuku okolo 3%)

½ – ¾ lyžice najemno nasekenáho čerstvého kôpru

Citrónovú šťavu

Štipku soli a čierneho korenia

Kvapku medu (voliteľné)

Postup:

Uhorku ošúpeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj rajčinu a cibuľu. V miske zmiešame jogurt s kôprom, citrónovou šťavou, korením a soľou. Zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme chvíľu odležať v chladničke. Môžeme doladiť kvapkou medu.

Výborný šalát s kuracím mäsom

Výborný šalát s kuracím mäsom a lahodnou zálievkou: Pripravte ho radšej viac, zmizne raz-dva!

Potrebujeme:

450 g uvareného kuracieho mäsa (varíme v slanej vode 20 min.)

350 g mrkvy

3 vajcia uvarené natvrdo

2 čerstvé uhorky nakrájané nadrobno

70 – 100 g najemno nastrúhaného syra

Majonézu zmiešanú s jogurtom alebo kyslou smotanou (1:1)

1 lyžicu horčice

Soľ, čierne korenie, bylinky podľa chuti

Postup:

Uvarené kuracie mäso nakrájame a preložíme do väčšej misy. Pridáme nakrájané alebo nastrúhané vajcia, strúhanú mrkvu, uhorky, syr a nakoniec zálievku z majonézy, horčice a jogurtu. Dochutíme a môžeme ihneď podávať.

Šalát z červenej kapusty s ľahkou zálievkou

Kapustový šalát s ľahkou zálievkou

Potrebujeme:

1 menšiu hlávku červenej kapusty

1 menšiu hlávku bielej kapusty

2 ks mrkvy

1 plechovku kukurice

1 zväzok petržlenu

100 g bieleho jogurtu (príp. kyslej smotany)

1 lyžicu jablčného octu

2 ½ lyžičky hnedého cukru

1/2 lyžičky soli

1 lyžicu dijonskej horčice

Podľa chuti čierne korenie

Postup:

Kapustu nakrájame na nadrobno. Mrkvu očistíme a nastrúhame. Rovnako umyjeme aj zväzok petržlenu a nasekáme najemno. Kukuricu scedíme z nálevu a zmiešame s ostatnou zeleninou a petržlenom.

V miske zmiešame jogurt, soľ, cukor, horčicu, ocot a korenie. Zmiešame a touto zálievkou prelejeme šalát.

Môžeme servírovať okamžite, ale najlepšie chutí, keď sa nechá 2-3 hodiny odstáť v chladničke.

Výborný šalátik s kukuricou a ananásom

Vylepšený zelerový šalát so šunkou: K pôvodnému receptu som pridala ananás a je to neskutočná pochúťka!

Potrebujeme:

1/2 menšej plechovky ananásu scedeného z nálevu

250 g mladej kapusty

1 menšiu mrkvu

150 g zeleru (prípadne môžete použiť kaleráb)

4 vajcia uvarené natvrdo

1 menšiu plechovku kukurice scedenej z nálevu

asi 10-centimetrový kus póru

150 g šunky nakrájanej na pásiky

Soľ, korenie

Biely jogurt

Postup:

Mrkvu a zeler očistíme a nastrúhame. Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Pridáme kukuricu, ananás, vajcia uvarené natvrdo a nakrájané na kocky, šunku, na kolieska nakrájaný pór a nakoniec majonézu. Dochutíme soľou, korením a preložíme do chladničky odležať asi na hodinu.

Ruský zemiakový šalát

Namiesto šalátu s majonézou: Ľahký šalát z červenej repy a zemiakov!

Potrebujeme:

300 g uvarenej červenej repy

300 g zemiakov uvarených v šupke

2 vajcia uvarené natvrdo

1 červenú cibuľu

Na zálievku:

150 ml bieleho jogurtu

Niekoľko kvapiek olivového oleja

Soľ, čierne mleté korenie

Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.

Postup:

Uvarenú vychladnutú repu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Rovnako ošúpeme zemiaky a pretlačíme ako na šalát. Vajcia nastrúhame, cibuľu nakrájame nadrobno a všetko spolu zmiešame v miske. V inej miske zmiešame prísady na zálievku a tú zmiešame so šalátom. Môžeme ihneď podávať.

Ľahký šalátik s pórom

Perfektný tip pre každého, kto chce schudnúť: Ľahký šalátik s pórom a výbornou zálievkou!

Potrebujeme:

3 stredne veľké mrkvy (cca 300 g)

300 g póru – zelenú aj bielu časť

250 g jabĺk – nie príliš sladkých

4 lyžice jogurtu

3 lyžice majonézy

Štipka soli a čierneho korenia

Postup:

Mrkvu nastrúhame, pór nakrájame na nadrobno a jablká nastrúhame. Všetko premiešame so zálievkou z jogurtu a majonézy. Dochutíme soľou, korením a necháme v chladničke odležať. Podávame ako chutnú prílohu alebo ľahkú večeru.

Keď sa snažím schudnúť, vyrábam si domácu majonézu bez oleja. Do tohoto šalátiku sa skvele hodí, odporúčam.

Ľahký šalátik z kyslej kapusty

Ľahký a vynikajúci šalát z čínskej kapusty a horčicového dresingu

Potrebujeme (na 1 šalát)

  • 1 hlávka čínskej kapusty
  • 3 paradajky
  • 1 šalátová uhorka
  • malá konzerva sterilizovanej kukurice
  • 200 g tvrdého strúhaného syru
  • NA DRESING: 5 PL tatárskej omáčky, 1 PL oleja, 1 PL horčice, 1 PL octu, podľa chuti soľ

Postup

Čínsku kapustu rozoberieme na listy, umyjeme a nakrájame na rezančeky – hrubú dužinu z vrchných listov vykrajujeme. Nachystajte si najväčšiu misu – bude toho totiž dosť.

Pridáme nadrobno nakrájanú uhorku, paradajky, vysypeme kukuricu a najemno nastrúhaný syr a dobre premešiame.

Zmiešame tatárku, horčicu, olej a ocot, zamiešame do šalátiku. Jemne prisolíme (podľa chuti) a šupneme aspoň na 20 minút do chladničky, nech sa chute dobre premiešajú.

Šalát je vhodný ako príloha napríklad k pečienke s ryžou, ale je chutný aj samostatne.

Fit šalátik k mäsu

Výborný FIT šalátik ku grilovanému mäsku: Bez majonézy a perfektný pre každého, kto chce schudnúť!

Potrebujeme:

500 g mrkvy

200 g zeleru (prípadne môžete použiť kaleráb)

2 zelené menšie jablká

150 ml -200 ml bieleho jogurtu

Soľ, čierne mleté korenie

4-5 strúčikov cesnaku

1 lyžičku olivového oleja (prípadne ľanového alebo tekvicového)

Postup:

Mrkvu a zeler očistíme a nastrúhame. Aj jablká nakrájame nadrobno a zmiešame so zeleninou. Jogurt zmiešame s pretlačeným cesnakom, soľou a olejom.

Všetko spolu premiešame, necháme odležať v chladničke a podávame.

Šalát z červenej kapusty

Výborný kapustový šalát s kukuricou a jogurtovou zálievkou: Perfektná náhrada za ťažké zemiakové šaláty!

Potrebujeme:

½ hlávky červenej kapusty (stredne veľkú hlávku)

40 ml olivového oleja

200 g kukurice scedenej z nálevu

6-7 menších zaváraných kyselých uhoriek

150-200 ml bieleho jogurtu

2 lyžičky horčice

1 lyžicu majonézy (ideálne s nižším obsahom tuku)

1 strúčik cesnaku

Soľ

Pár kvapiek citrónovej šťavy

Bylinky podľa chuti (kôpor, petržlenovú vňať…)

Postup:

Kapustu nakrájame nadrobno. Na panvici zahrejeme olivový olej a kapustu na ňom orestujeme po dobu 3-4 minút. Kapusta krásna zmäkne, nie však až príliš.

Potom do kapusty pridáme kukuricu a nakrájané uhorky. Majonézu zmiešame s jogurtom, pretlačeným cesnakom, soľou, pár kvapkami citróna a bylinkami podľa chuti.

Môžeme podávať hneď, alebo nechať pár hodín odstáť v chlade. Potom je ešte lepší.

Červený šalátik pre zdravie

Chcete urobiť niečo pre vaše zdravie? Dajte si namiesto bežných príloh tento šalát, je výborný a plný vitamínov!

Potrebujeme:

1 ks uvarenej červenej repy

1 cibuľu

1 mrkvu

3 ks kyslých uhoriek

1 lyžičku jablčného octu

½ lyžičky medu

2 lyžice repkového oleja

¼ hlávky kapusty

Soľ a zelenú cibuľku podľa chuti

Postup:

Kapustu, mrkvu, uhorky, cibuľu aj repu nakrájeme nadrobno a spojíme v mise. Olej zmiešame s octom, medom a touto zálievkou prelejeme zeleninu. Necháme v chladničke marinovať (ideálne pár hodín) a môžeme podávať.

Podľa chuti môžeme pridať soľ, korenie a zelené bylinky.

Diétny šalát Oliver

Vynikajúci obed z ktorého nepriberiete: Diétny šalát “Oliver” s výbornou jogurtovou zálievkou!

Potrebujeme:

250 g uvareného kuracieho mäsa (kuracích pŕs)

150 g čerstvých uhoriek

100 g kyslých uhoriek

3 ks uvarených vajec

2-3 lyžice bieleho jogurtu s nižším obsahom tuku

Pár kvapiek olivového oleja

Soľ, čierne korenie a pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup:

Všetky prísady stačí jednoducho nakrájať a zmiešať. Jogurt zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením. Primiešame k šalátu a môžeme podávať.

Šalát z marinovanej kapusty plný vitamínov

Šalát z marinovanej kapusty plný vitamínov

Potrebujeme:

2 kg kapusty

400 g mrkvy

4 strúčiky cesnaku

Marináda:

150 ml rastlinného oleja

75 ml octu (9%)

2 lyžice soli

3 lístky bobkového listu

5-6 kúskov celého čierneho korenia

500 ml vody

Postup:

thumb (1)

Kapustu a mrkvu očistíme. Kapustu nakrájame na tenké rezanace, mrkvu nastrúhame a cesnak nasekáme nadrobno. Zeleninovú zmes navrstvíme do uzatvárateľného pohára (približne 3 litrového).

Všetky ingrediencie na marinádu spojíme v hrnci, preložíme na plameň a varíme približne 5 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme do pohára ku kapuste. Necháme odležať cez noc a na druhý deň si môžeme pochutnávať.

Šalát skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke – vďaka octu vydrží skutočne dlho.